lauantai 16.1.2021 | 16:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Parsimaan ja paikkaamaan! – Taito Keski-Pohjanmaa kannustaa korjaamaan rikki rakastettuja vaatteita

Ke 13.1.2021 klo 14:50

Reikä rakkaassa villapaidassa, sukanpohjassa tai takinliepeessä ei todellakaan ole syy siirtää vaatetta pois käytöstä. Vanha tapa korjata, huoltaa ja uudistaa vaatteita parsimalla ja paikkaamalla on tärkeää ottaa käyttöön.

Ympäristötekona se vähentää paisuvaa tekstiilijätemäärää. Rikki rakastettu vaate on entistä arvokkaampi itse korjattuna.

Taitoliitto, johon Taito Keski-Pohjanmaa kuuluu, valitsi Vuoden 2021 käsityötekniikan nyt viidennen kerran. Tänä vuonna se on parsiminen ja paikkaaminen.

Korjaaminen ja tuotteiden eliniän jatkaminen liittyy selkeästi ajankohtaiseen tarpeeseen vähentää tekstiilien tuotantoa ja tekstiilijätettä. Vaatteen käyttöiän pidentäminen näkyy suoraan sen aiheuttaman hiilijalanjäljen pienenemisenä.

Parsimiseen ei tarvita kovin erikoista taitoa, usein neula ja lanka riittää – sekä aikaa ja kärsivällisyyttä. Korjausta ei tarvitse piilottaa, vaan sillä voi myös koristella vaatetta.

Sashiko-kirjonta on japanilaista etupistokirjontaa, jolla farkkuja sekä korjataan että tuunataan uuteen asuun. Parsiminen voi silloin korjata tuotteen ulkoasua, ei pelkästään reikiä. Hyvin korjattu vaate voi lopulta olla vahvempi kuin alkuperäinen.

– Vuoden käsityötekniikka kiinnostaa eri ikäisiä henkilöitä ja useat ovat jo tarttuneet rikkinäisiin villasukkiin ja loihtineet niistä upeita villasukkia uudelleen käyttöön, toteaa Taito Keski-Pohjanmaan toiminnanjohtaja Tuula Puoskari.

Paikkaamistaitoa tarvitaan myös muussa kuin vaatteiden korjauksessa. Vuoden käsityötekniikkana parsiminen ja paikkaus toivottavasti innostaa opettelemaan vaikkapa polkupyörän kumin paikkaamista.

– Haastamme jokaisen suomalaisen paikkaamaan tai parsimaan ainakin yhden tuotteen. Silloin yli viisi miljoonaa tuotetta voisi saada jatkoaikaa ja palvella pidempään, Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen toteaa.

Haasteeseen voi tarttua esimerkiksi tulevana lauantaina Kokkolan Kankurissa, jossa valmistetaan parsintapakkauksia pienryhmissä, tai seuraamalla somessa Parsi ja paikkaa -videoita.

”Rikki rakastettu vaate on entistä arvokkaampi itse korjattuna.

#