tiistai 4.10.2022 | 19:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolassa kasvanut DocPoint taiteellinen johtaja Kati Juurus toivoo, että verkkoon siirtynyt festivaali saavuttaa ihmisiä entistä paremmin: "Onhan tässä hitto vie jotain hyvääkin!"

Maria Store
Ke 20.1.2021 klo 13:30

Aikamoista vuoristorataa. Kokkolassa kasvanut toimittaja ja dokumenttiohjaaja, DocPoint-dokumenttifestivaalin taiteellinen johtaja Kati Juurus myöntää, että tänä vuonna festivaalien järjestäminen on vaatinut aiempaa enemmän säätöä.

– Tosi pitkään ajattelimme, että voisimme järjestää ohjelmaa sekä saleissa että netissä, mutta pakon sanelemana olemme nyt vain netissä.

Peruuttaminen ei tuntunut mahdolliselta, kun festivaalia oli jo työstetty lähes vuoden ajan. Juurus uskoo myös, että festivaali voi tarjota lohtua, iloa ja mielenkiintoa yleisölle vaikean ajan keskellä.

– Erityisen ihanalta tuntuu se mahdollisuus, että voimme verkon kautta nyt saavuttaa paremmin ihmisiä Helsingin ulkopuolella. Että onhan tässä hitto vie jotain hyvääkin! toteaa toista vuotta festivaalin taiteellisena johtajana toimiva Juurus.

Juurus toivoo, että festivaali löytää yleisönsä uudessa muodossaan. Festivaalitunnelmaa pyritään luomaan verkossakin. Siellä elokuvista pääsee keskustelemaan ja lisäksi tarjolla on tekijöiden haastatteluja.

Brittiohjaaja Anson Hartfordin ja iranilaisen pitkän linjan elokuvantekijän Jamshid Mojaddadin dokumenttielokuva pohtii ihmisen suhdetta luontoon ja eläimiin sekä raottaa eläintarhojen valonarkaa puolta.

20-vuotisjuhlia viettävän festivaalin ohjelmaa on rakennettu pieteetillä. Korona ei vaikuttanut ohjelmistotarjontaan niin pahasti kuin Juurus pelkäsi. Pulaa elokuvista ei ole ollut.

– Dokumenttielokuvien tekeminen on hidasta puuhaa ja voi olla, että elokuvat olivat koronapandemian alkaessa leikkausvaiheessa ja se työ kyettiin hoitamaan. Uskon, että koronan vaikutukset näkyvät enemmän ensi vuoden festivaaleilla.

Elokuvia on koottu eri teemojen alle: alkuperäiskansat, miehenkuvia, Black Lives Matter ja historia muutamana esimerkkinä.

Meri ja vesi nostetaan esiin niin esteettisenä kuin sosiaalisena elementtinä, mutta myös ympäristönäkökulmasta.

– Se on minulle rakas teema.

Festivaalin hitiksi Juurus ennakoi nousevan Maya-elokuvan, jossa seurataan miten eläintarhassa elänyt tiikeri opettelee takaisin villiksi.

– Viehättävä Gunda-elokuva on ollut superhitti maailmalla. Viktor Kossakovskyn ohjaamassa elokuvassa seurataan sian elämää maatilalla.

Viktor Kossakovskyn ohjaama Gunda kohosi Berliinin elokuvajuhlien tapaukseksi.

Juurus on tehnyt useita dokumentteja myös itse. Niissä hän on käsitellyt esimerkiksi pienipalkkaisten asemaa, bikini fitness -ilmiötä ja kehitysavun vaikutuksia. Luokkakokous-dokumentissa käytiin Kokkolassa.

– Yksi keskeneräinen työ on olemassa. Vien sen jossain vaiheessa loppuun, mutta tämän työn ohella ei pysty dokumentteja tekemään.

Juuruksella on toimittajatausta. Hän on työskennellyt niin Ylen kuin Helsingin Sanomienkin toimittajana.

– Ylellä tein tutkivia reportaaseja. Vähitellen halusin siirtyä kohti elokuvallisempaa kerrontaa.

Juurus lähti Kokkolasta vuonna 1982.

– Sieltä on rakkaita muistoja. Liian harvoin siellä tulee käytyä, sillä sukulaisia siellä ei enää ole. Pidän yhteyttä muutamaan rakkaaseen koulukaveriin, mutta hekin ovat muuttaneet pois.

DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali 29.1.–7.2.2021. Lipunmyynti alkaa 22.1. Ohjelmisto löytyy osoitteesta docpointfestival.fi.

#