lauantai 27.2.2021 | 23:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Neljän evankeliumin lukutempaus Kokkolan kirkossa on paastonajan tapahtuma: "On ihana lukea puhdasta sanaa"

Maria Store
Ke 17.2.2021 klo 19:00

22. helmikuuta Kokkolan kirkossa käynnistyy Raamatun neljän evankeliumin lukutempaus.

Tapahtuman ideoinut seurakuntapastori Martti Nykänen on huomannut, että omat tulkinnat saattavat hämärtää Raamatun lukemista niin, että lopulta ei välttämättä nähdä, mitä teksteissä oikeasti lukee.

– Kun lukee Raamattua, täytyy tunnistaa, että sitä tulkitaan.

Sanomaa saattaa vääristää myös tekstin pirstaloituminen, kun luetaan vain pätkiä sieltä täältä.

– Pitää muistaa nähdä kokonaisuus ja konteksti. Missä mitäkin on sanottu, miksi ja kenelle, Nykänen ja hänen vaimonsa Leena Harjunpää toteavat.

– On ihana lukea puhdasta sanaa, toteaa Harjunpää lukutempauksesta.

Paastonajan lukutempaukseen osallistuu yli 40 vapaaehtoista lukijaa. He lukevat neljän evankeliumin tekstejä joka ilta maanantaista perjantaihin neljän viikon ajan. Iltaa kohti luetaan noin tunnin ajan.

Kun evankeliumi on kokonaan luettu, on seuraava ilta varattu pohdinnalle, kysymyksille ja uusille, lukemisen aikana syntyneille ajatuksille.

Alunperin Nykänen halusi, että lukutempauksessa luettaisiin koko Raamattu.

– Se ei tuntunut realistiselta. Sitten ajattelin, että luetaan Uusi testamentti, mutta sekin oli liian iso homma. Päädyin lopulta neljään evankeliumiin.

Vapaaehtoisten lukijoiden joukossa ovat muun muassa Harjunpää ja suntio Matti Saari, joka vastaa siitä, että joka lukuilta ääni menee seurakunnan nettiradion kautta vastaanottajille.

– Raamatun lukeminen on tosi henkilökohtaista. Kun luen Raamattua, koen, että Jumala puhuu minulle, sanoo Saari.

Nykänen sanoo, että evankeliumit välittävät neljä erilaista kuvaa Jeesuksesta.

– Ne eroavat toisistaan, vaikka kertovatkin samasta asiasta.

Markuksen evankeliumi korostaa Jeesuksen tekemiä ihmetekoja ja Matteuksen evankeliumi korostaa Jeesuksen puheita eli välittää kuvaa Jeesuksesta opettajana.

– Luukkaan evankeliumissa Jeesus kuvataan erityisesti syntisten ystäväksi, kun taas Johanneksen evankeliumissa Jeesus on jumalallinen hahmo jo maan päällä.

Lukutempaus käynnistyy maanantaina 22. helmikuuta. Sitä ennen, 18. ja 19. helmikuuta on luvassa johdannot, joissa kerrotaan evankeliumikirjallisuuden synnystä sekä annetaan näkökulmia jokaiseen evankeliumiin ja niiden kuuntelemiseen sekä lukemiseen.

Kaikki toteutetaan virtuaalisesti. Lukutilaisuudet striimataan Kokkolan suomalaisen seurakunnan kotisivuille.

”Evankeliumit välittävät neljä erilaista kuvaa Jeesuksesta.

Paastoaika

Laskiaista vietetään paastonajan alkaessa. Laskiaisen juhlapäiviä ovat laskiaissunnuntai ja sen jälkeen vietettävä laskiaistiistai.

Laskiaissunnuntaita seuraavana keskiviikkona vietetään tuhkakeskiviikkoa, josta alkava paastonaika kestää pääsiäissunnuntaihin. Tuhkakeskiviikko on saanut nimensä siitä, että Raamatussa säkkiin pukeutuminen ja tuhkan ripotteleminen pään päälle ovat eräs vertauskuva katumukselle ja parannukselle.

Paastoaika päättyy pääsiäisyönä 4. huhtikuuta.

#