keskiviikko 8.12.2021 | 18:26
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Hanna Raution kolumni: Lumi työllistää monessa muodossa

Hanna Rautio
Ke 3.3.2021 klo 11:15

Viikko sitten alkuviikosta tuskailimme vielä lumikaaoksen keskellä, mutta sitten aurinko alkoi paistaa kuin taikaiskusta ja lumi sulaa silmissä. Somessa moni etelämpänä Suomessa asuva tuttava huokaili jo viimeisten hiihtokelien olevan käsillä. Hetkinen, vastahan talvi tuli! Ei siitä vielä malttaisi luopua.

Kaupungin lumenauraajille on annettava kiitettävä arvosana tehdystä työstä. Tiet ja kadut aurattiin varmasti niin nopeasti kuin oli mahdollista. Nyt on sitten ehtinyt kelkkoa lumikasoja pois keskustasta ja risteysalueilta. Oman kotitalonikin pihalla oli vielä hetki sitten jäätävä lumivuori. Nyt kaikki on poissa ja asfaltti hohtaa kuin keväällä konsanaan.

Tietysti puskaradion palstoilla on kuulunut narinaa auraustyöstä, mutta joku raja valittamisellekin. Asumme pohjoisella pallonpuoliskolla, jossa lunta saattaa talvella sataa, kuten tiemestari Kari Pihlajamäki eräässä haastattelussa totesi.

Pihlajamäki on myös sanonut, ettei lunta saa kipata Suntiin. Aurauslumen mukana kulkeutuu hiekoitushiekkaa ja muuta ryönää, joiden paikka ei ole missään vesistössä. No onko sitten kaupungin auraajien vai kenen tekosia, mutta melko monta lumikasaa on puskettu Suntin puolelle Tehtaankadun ja Hollihaan pohjapadon välisellä matkalla. Sen sijaan että lunta olisi kuljetettu pois tonteilta tai pyörätien varrelta, kertynyttä kasaa on vain kasvatettu ja vyörytetty kohti kaupunginsalmea.

Ei liene rikoksista suurin, mutta pieni ei-hyvä ympäristöteko kuitenkin.

Kun akuutit auraustyöt ovat vähentyneet, ovat tienpitäjät saaneet seuraavaksi hiekoittaa niin penteleesti. Aurinkoisen päivän jälkeen kevyen liikenteen väylät ovat äkkiä kuin luistinratoja, kun ilma pakastuu ja hiekoituskivet ovat painuneet päivän kuluessa jään sisään. Onneksi moni rapistelee menemään nastakengät jalassa, niin liukastumisriski on pienempi.

Viikon aikana myös lumenpudottaja ovat ahkeroineet katoilla, jotta lumikuormia on saatu turvallisemmaksi. Aivan turvalliselta ei ole näyttänyt kaikkien pudottajien homma. Esimerkiksi keskustassa liikekiinteistön korkealla räystäällä tasapainoili eräs henkilö lapion kanssa ilman valjaita.

Haastatteluissa pelastuslaitos ja lumenpudottajat sanovat aina, että ihmisten täytyy kääntyä tässä asiassa ammattilaisten puoleen. No ammattilaiset ovat olleet ilmeisen kiireisiä viime aikoina, joten pudotusta ovat tehneet ne, jotka ovat katolle kyenneet. Toivottavasti vain lumet ovat pudonneet.

hanna.rautio@kpk.fi

”Aurauslumen mukana kulkeutuu hiekoitushiekkaa ja muuta ryönää, joiden paikka ei ole missään vesistössä.

#