keskiviikko 8.12.2021 | 18:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Annika Mäkelän kolumni: Pohjanmaan Kööpenhamina

Ke 10.3.2021 klo 12:00 | päivitetty to 08:21

Kävin pari vuotta sitten Kööpenhaminassa. Se on kaunis, eläväinen kaupunki, mutta pienten lasten vanhempana mieleeni jäi kuitenkin päällimmäiseksi jotain aivan muuta. Laatikkopyörät! Nuo fantastiset menopelit, joilla tanskalaisvanhemmat kuljettivat lapsiaan. Niitä risteili kaupungissa pitkin ja poikin ja ne loivat sille omaleimaisen ilmeen. Laatikkopyörät ovat tietenkin päästöttömiä ja hiljaisia, mutta ennen kaikkea todella cool.

Viikon sisällä kotiinpaluustamme meille oli matkalla sähköavusteinen laatikkopyörä Alankomaista. Sen kyytiin mahtuu polkijan lisäksi neljä lasta. Tavanomaisen näköisen rungon etuosassa on eturenkaan sijaan suuri vanerilaatikko, jonka molemmin puolin on renkaat. Laatikossa on penkit ja turvavyöt. Pienimmille matkustajille löytyy erilaisia lisäosia ja laatikon ylle saa katoksen suojaamaan sateelta ja auringolta.

Tarakalla on limpun kokoinen akku. Se avustaa polkijaa etenkin ylämäessä ja pitkällä suoralla. Tehoa voi säätää taakan, maaston ja reisiensä mukaan. Yhdellä latauksella ajaa Ykspihlajasta täydelläkin lastilla pari keikkaa keskustaan ja takaisin.

Lapsiperheille on aika vähän menopelejä, jotka saavat aikaan ihailevia huokauksia. Suksiboksilla varustettuja perhesukkuloita ei paljon huvita kuvata Instaan. Mutta laatikkopyörät ovat niin sanotusti mediaseksikkäitä.

Esittelenpä siksi visioni:

Kuvitelkaa Kokkola, jonka kesäinen tavaramerkki on kaupungin kaduilla risteilevät laatikkopyörät. Laatikoiden kyljissä komeilevat uudet logomme ja niiden kyydissä lapset nauravat ja syövät jäätelöä.

Kaupunkiin matkaa junalla autottomia helsinkiläisiä, joiden vihreisiin arvoihin ja somesyötteisiin sopivat kotimaanmatkailu ja päästöttömät laatikkopyörät, joilla lähdetään keskustan hotelleista retkille Kahvila Sahaan, Kälviän eläinpuistoon ja Meripuistoon.

Sosiaalinen media täyttyy kaupungin tavoin Kokkola-laatikkopyöristä ja lapsiperheiden kansallinen puskaradio kertoo tarinoita aurinkoisista lomapäivistä Pohjanmaan Köpiksessä. Satunnaisia sadepäiviä varten kaupunginkirjaston lastenalueesta tehdään pohjoisen pallonpuoliskon veikein. Ja matkamme turistien kartalle on valmis!

Kirjoittaja uskoo, että laatikkopyöriä vuokraisivat turistien lisäksi myös kokkolalaiset, sillä pyöräretki on lapsille hauska kokemus myös kotikaupungissa.

”Lapsiperheille on aika vähän menopelejä, jotka saavat aikaan ihailevia huokauksia.

#