maanantai 6.12.2021 | 16:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jussi Seppäsen kolumni: Haaveillahan voi

Ke 17.3.2021 klo 16:00

Olen viime aikoina haaveillut Mars-planeetasta.

Seurasin suosikkikanavaltani eli YouTubesta Perseverance-mönkijän laskeutumista planeetan pinnalle. Perseverance on nimestään huolimatta ihan vakavastiotettava tutkimusalus. Se ei kuitenkaan ollut tärkein syy innostukselleni. Luin nimittäin artikkelin, jossa kerrottiin auringonlaskujen värjäävän Marsin taivaan siniseksi. Sininen auringonlasku! Sitäpä olisi mahtava päästä katsomaan.

Haaveilu on muutenkin noussut näinä aikoina varsin tärkeäksi harrastukseksi. Se kun onnistuu kotiolosuhteissa ilman altistumisvaaraa. Jokainen toki haaveilee miten tahtoo, mutta itse olen oman haaveiluni tehostamiseksi rationalisoinut toimintaani muutaman toimintaohjeen.

Ensinnäkin kannattaa haaveilla positiivishenkisesti.

Haluan nimittäin, että haaveilu tuottaa iloa. Tämä kuulostaa itsestäänselvältä, mutta siltikin asian voi mokata. Haaveilussa pahin mahdollinen virhe on se, että katkeroituu omille haaveilleen. Haave ”Vitsi kun Toto ei ole Kokkolassa keikalla.” kannattaa haaveilussa vaihtaa lennosta muotoon ”Olisipa mukavaa olla Toton keikalla.” Ja sitten vain kuvittelee. Pysyy elämänmyöteinen pohjavire.

Toisekseen kannattaa ehdottomasti haaveilla mahdottomia.

Haaveita ei nimittäin ole tarkoitus toteuttaa. Ne eivät ole mitään elämänhallintakoulussa yhdessä mietittyjä, toimiston seinään post it -lapuilla kiinnitettäviä lifegoaleja, vaan nimenomaan päinvastoin. Haaveilu on täysin tulosvastuutonta hommaa.

Kirjoittaja on Turussa asuva kokkolalainen.

”Haaveilussa pahin mahdollinen virhe on se, että katkeroituu omille haaveilleen.

#