torstai 22.4.2021 | 20:13
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Kokkola-lehden pääkirjoitus: Paikka täytyy valita tarkkaan

Maria Store
Ke 31.3.2021 klo 10:30

Ekoroskin hyötykäyttöasemilla rikottiin viime vuonna kävijäennätyksiä. Ihmisillä on koronavuoden aikana ollut aikaa siivota autotallejaan ja varastojaan ja se näkyi hyötykäyttöasemilla.

Keskipohjanmaan uutinen (8.3.) kertoo, että viime vuonna käyntejä Ekoroskin hyötykäyttöasemilla kertyi 306 000, kun luku edellisvuonna oli 243 000.

Hyötykäyttöaseman palvelua ei voi liikaa kiitellä. Kotitaloudet voivat viedä sinne jätettä seitsemänä päivänä viikossa maksutta ja työntekijät auttavat lajittelussa. Monessa muussa kaupungissa hyötykäyttöaseman käyttö on maksullista.

Kokkolan kaupunginvaltuustossa käsiteltiin viime viikolla aloitetta, jonka mukaan Mottisessa sijaitsevalle hyötykäyttöasemalle pitäisi löytää uusi sijoituspaikka.

Aloitteen allekirjoittajat toteavat, että nykyinen paikka on keskellä kaupunkia ja alueella, jonka pitäisi olla kaupan- ja elinkeinoelämän toimijoiden hyödynnettävissä. Myöskään nykyiset rakenteet eivät palvele enää hyötykäyttöaseman toimintoja.

Toimitusjohtaja Michael Östman on osittain samoilla linjoilla. Hänkin toteaa Kokkola-lehden haastattelussa, että tilat ovat jääneet auttamattoman pieniksi. Sijaintia hän pitää kuitenkin hyvänä. ”Asiakkaiden näkökulmasta ei varmasti ole parempaa paikkaa kuin sijainti Terminaalikadulla”.

Samaa mieltä ovat varmasti monet kaupunkilaiset. Kun hyötykäyttöasemalle etsitään uutta paikkaa, täytyy sen olla yhtä helposti saavutettavissa kuin nykyinenkin. Muuten kävijämäärät saattavat kärsiä ja lieveilmiöitäkin saattaa olla seurauksena. Jo nyt eri puolilla kaupunkia sijaitseville ekopisteille (ja muualle) jätetään tavaraa, joka kuuluisi hyötykäyttöasemalle. Miten kävisi jos hyötykäyttöasema olisi vielä kauempana?

Ekopisteiden väärinkäyttö ei ole ongelma ainoastaan Kokkolassa, vaan myös muissa kaupungeissa. Väärinkäyttö aiheuttaa siisteysongelmia, mutta myös lisää kustannuksia. Jonkunhan ne roskat pitää siistiä pois.

maria.store@kokkolalehti.fi

”Kun hyötykäyttöasemalle etsitään uutta paikkaa, täytyy sen olla yhtä helposti saavutettavissa kuin nykyinenkin.

#