torstai 22.4.2021 | 20:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolan kansallisessa kaupunkipuistossa kunnostetaan Trullevin retkeilyreittiä ja tehdään maisemanhoitoa Morsiussaaressa

Maria Store
Ke 7.4.2021 klo 10:10

Rosanna Telarannan tavoitteena on tehdä tämän vuoden aikana Kokkolan kansallista kaupunkipuistoa tunnetuksi niin kaupunkilaisille kuin matkailijoillekin.

Maaliskuun alussa Kokkolan kansallisen kaupunkipuiston koordinaattorina aloittanut Telaranta näkee puistossa paljon potentiaalia.

– Kokkolassa on kaunista kerroksellista arkkitehtuuria. Omia suosikkejani ovat pedagogio ja Neristan. Täällä on myös luonto lähellä ja reiteille pääsee helposti.

Kansallisia kaupunkipuistoja on Suomessa nyt kymmenen ja niistä toivotaan samanlaista menestystarinaa kuin kansallispuistoistakin. Telaranta ei näe sille mitään estettä.

– Ihmiset ovat varsinkin tämän vuoden aikana innostuneet kulkemaan luonnossa, joten varmasti kaupunkipuistotkin kiinnostavat. Kaupunkipuistossa yhdistyvät lähiluonto, virkistysalueet ja kaupunkikulttuuri. Potentiaalia on hyvinkin paljon.

Reittien ja luontopolkujen sekä rakennusperinnön parissa Telaranta on työskennellyt ennenkin. Satakunnan museossa hän työskenteli rakennusperinnön projektitutkijana ja edellisessä työpaikassaan Metsähallituksella hän kehitti Bodvattnetin luontopolkua Mustasaaren Svedjehamnenissa.

– Maankohoamisilmiö oli siellä esillä aivan kuten Kokkolan kansallisessa kaupunkipuistossakin.

Kokkolan kansallisen kaupunkipuiston näkyvyyttä ja tunnettavuutta pyritään parantamaan ensi alkuun parantamalla alueen opasteita ja kyltityksiä.

Kokkolan kaupunkipuisto käsittää laajan alueen aina rautatieasemalta Tankariin saakka. Kesän aikana suunnitellaan uusia opasteita ja ne asennetaan paikoilleen viimeistään alkusyksystä. Myös virtuaaliopasteita on suunnitteilla.

Telaranta toivoo, että opasteisiin, sekä virtuaalisiin että fyysisesti paikalla oleviin opasteisiin saadaan pakollisen infon lisäksi muuta sisältöä.

– Esimerkiksi Svedjehamneniin suunnittelin siluettimaisia figuureja, joiden avulla kerrotaan tarinoita alueesta sekä kylttejä, jotka kannustavat erityisesti lapsia tekemään erilaisia tehtäviä.

Kaupunkipuistojen näkyvyyttä pyritään lisäämään myös koko kaupunkipuistoverkoston voimin. Telarannan apuna toimii myös harjoittelija, ympäristösuunnittelun opiskelija Jenni Silvola.

Jotta kaupunkipuisto houkuttelee käyttäjiä, pitää Telaranta tärkeänä, että puiston reitit ovat sopivan pituisia ja tarpeeksi kiinnostavia.

– Ja tietenkin niin hyvässä kunnossa, että niillä on miellyttävä kulkea.

Trullevissa kunnostetaankin hankkeen puitteissa retkeilyreittiä ja rakennetaan uusi yhdysreitti, joka yhdistää Halkokarin rantaraitin Trullevin retkeilyreittiin.

– Trullevin retkeilyreitti on paikoin huonosti kuljettavissa ja märkä, joten sitä parannetaan.

Myös Trullevinniemen kärjessä sijaitsevaan lintutorniin tehdään parannuksia.

Morsiussaaren eteläpäässä tehdään maisemanhoitoa.

– Olemme parhaillaan tekemässä sopimusta lammastilan kanssa laiduntamisesta tälle kesälle. Syksyllä on tarkoitus tehdä niittohommia. Maisema on siellä kasvanut umpeen ja näillä keinoin sitä saadaan avattua.

Kokkola on saanut 250 000 euron kokoisen siivun ympäristöministeriön kolmen miljoonan euron potista, joka jaettiin ensimmäistä kertaa kansallisten kaupunkipuistojen kehittämiseen. Kehittämishankkeet toteutetaan tämän vuoden aikana.

”Trullevin retkeilyreitti on paikoin huonosti kuljettavissa ja märkä, joten sitä parannetaan.

Kaupunkilaisilta

kaivataan näkemyksiä

Kokkolan kansallisen kaupunkipuiston asukaskyselyyn pääsee vastaamaan Kokkolan kaupungin verkkosivuilla. Kysely on auki 1.5.2021 saakka ja siihen voi vastata suomeksi ja ruotsiksi. Vastaaminen vie noin 10 minuuttia .

Kokkolan kansallinen kaupunkipuisto perustettiin viime vuoden heinäkuussa Kokkolan kaupungin pitkäjänteisen työn tuloksena ympäristöministeriön päätöksellä. Kokkolan kansallinen kaupunkipuisto käsittää lähes 20 000 hehtaarin kokoisen alueen, ja siihen kuuluu niin maankohoamisrannikon monimuotoista meriluontoa kuin usean vuosisadan puurakentamisen perintöä.

#