torstai 22.4.2021 | 20:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lyömäsoittimet soivat Sakari Viitalan konsertissa – Luvassa rytmikäs, energinen ja jopa mahtipontinen ohjelma

Maria Store
Ke 7.4.2021 klo 14:45

Marimba, bongorummut, congarummut, djembe, vibrafoni, pikkurumpu ja iso bassorumpu. Kokkolalaisen Sakari Viitalan (s. 1994) Kosketuksia-konsertissa on esillä koko joukko lyömäsoittimia.

– Konserttia voi pitää myös eräänlaisena soitinesittelynä. Konsertissa näkee kuinka paljon soittimia lyömäsoittajan pitää hallita ja kuinka laaja soundimaailma niissä on,Viitala toteaa.

Konsertin repertuaarin ulkopuolelle jäävät vielä esimerkiksi sellaiset soittimet kuin ksylofoni, tamburiini, triangeli, kellopeli ja kastanjetit.

Viitala on pitkään haaveillut omasta konsertista synnyinkaupungissa ja entisessä opinahjossa Keski-Pohjanmaan konservatoriossa.

– Halusin järjestää konsertin, jossa pääsen esittelemään millaista oppia olen saanut kerättyä sen jälkeen, kun täältä kuusi vuotta sitten valmistuin. Koen, että olen kehittynyt paitsi teknisesti, myös esittäjänä ja tulkitsijana.

Viime syksynä Viitala varasi konservatorion ison salin konsertilleen, joka on nyt muuttunut striimikonsertiksi. Noin tunnin mittainen livestriimi on vapaasti katsottavissa 9.4. Keski-Pohjanmaan konservatorion YouTube-kanavalta. Yleisöä pääsee paikan päälle kokoontumisrajoitusten mukainen määrä.

Konsertin ohjelmaa hän kuvailee rytmikkääksi, energiseksi ja jopa mahtipontiseksi.

– Ohjelmassa on myös levähdyshetkiä, jolloin soitan rauhallisempaa ja seesteisempää musiikkia.

Konsertissa kuullaan myös Viitalan tuore sävellys Unknown Valley, joka on sävellys marimballe crotaleksille, säveltasottomille lyömäsoittimille ja baritonilaulajalle.

Ahkera säveltäjä on tehnyt vuosien varrella useita sävellyksiä myös muille. Jyväskylän yliopiston sinfoniaorkesterin tilauksesta syntyi esimerkiksi Konsertto ksylofonille ja orkesterille. Tunnelmia Suomesta -teoksen Viitala sävelsi kollegalleen Johanna Toivaselle.

Muu konserttiohjelma koostuu pääosin Viitalan maisterin tutkintoon kuuluvan resitaalin ohjelmasta. Maisterin tutkintoa hän suorittaa Etelä-Tanskan konservatoriossa Odensessa.

Viitala on tosin etäopiskellut Kokkolassa tammikuusta lähtien, mutta palaa Tanskaan heti tulevan konsertin jälkeen. Harjoitustilat ovat löytyneet konservatoriolta.

– Iso kiitos konsalle tuesta ja kannustuksesta!

Viitala sai ensimmäisen rumpusettinsä jo kolmevuotiaana ja 9-vuotiaana alkoivat opinnot estraditaiteen koulussa.

– Yläkoulussa heräsi kiinnostus opiskella muita lyömäsoittimia ja sain opiskelupaikan konservatoriolta.

Sittemmin hän on valmistunut konservatorion perustutkintolinjalta ja Tampereen ammattikorkeakoulusta musiikkipedagogiksi.

Tanskassa suoritetun maisterin tutkinnon jälkeen Viitala suunnittelee jatkavansa opintojen parissa mikäli opiskelupaikka irtoaa Sibelius-Akatemian maisterin ohjelmaan tai Etelä-Tanskan konservatorion instrumenttisolistilinjalta. Hän on myös hakenut alan töitä.

#