keskiviikko 8.12.2021 | 17:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jussi Seppäsen kolumni: Hyvin pieni Kokkolani

Ke 14.4.2021 klo 13:30

Olin kirjailijavieraana Turun kaupunginkirjastossa. Koska Varsinais-Suomessa tautitilanne on hankala, istuin kahden muun kirjailijan ja haastattelijan kanssa tyhjässä kirjastossa, LP-levyjen vieressä ja videokameran edessä. Mahdolliset (miljardit) katsojat seurasivat tapahtumaa netitse.

Keskustelun aiheena oli Turku ja sen vaikutus omaan kirjoittamiseen. Muut kaksi haastateltavaa olivat syntyjään turkulaisia, joten minulle jäi kiinnostava rooli uudisasukkaana.

Jutustelun tuoksinnassa ilmeni, että useampi ihmiselle tärkeä paikka muodostuu oikeastaan henkilön omasta historiasta. Jossakin on tapahtunut jotakin kivaa.

Siksi monet turkulaisille tärkeät paikat tuntuivat minusta varsin yhdentekeviltä. Ei ollut kontekstia, mihin jonkin rakennuksen tai tasanteen sijoittaisi. Tykästyminen vaatii aikaa.

Asia toimii taatusti myös toisin päin. Jos tuon Kokkolaan saapuneen turistin linja-autoaseman kupeeseen, osoitan tyhjää kohtaa asfaltissa ja sanon, että ”tuossa oli ennen Kokkipoika-grilli, eikö olekin mahtavaa!” saattavat ilon kiljahdukset jäädä yllättävänkin vaisuiksi.

Kohderyhmää voi tiivistää vielä lisää. Olisiko mahdollista löytää kaupungista paikkoja, jotka olisivat tärkeitä tasan yhdelle ihmiselle? Voisiko jokainen löytää yhden sellaisen? Olisiko meillä Kokkolassa reilut 47 000 erittäin tärkeää paikkaa?

Mulla olisi tähän tarjota omani: Pyöratien asfaltin urat Hakalahdenkadulla, siinä entisen KPO:n kohdalla. Opin ne 40 vuotta sitten puistoon pyöräillessäni ulkoa. Erittäin tärkeä kokemus ja paikka.

Kirjoittaja on Turussa asuva kokkolalainen.

”Olisiko mahdollista löytää kaupungista paikkoja, jotka olisivat tärkeitä tasan yhdelle ihmiselle?

#