lauantai 19.6.2021 | 21:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ei ruokaa maahan! – Usein ihmiset ruokkivat lintuja väärin tietämättömyyttään

Sini Sulkakoski
To 15.4.2021 klo 09:10

– Ensinnäkin leivänkannikoilla ruokinta on melko turhaa, koska linnut kyllä löytävät luonnosta ravintonsa. Toisekseen ihmiselle tarkoitetuilla elintarvikkeilla ruokkiminen voi aiheuttaa myös sen, että lintuja kerääntyy samaan paikkaan ylenmäärin. Lisäksi maahan ripoteltu helppo ruoka voi houkutella rottia, kertoo Kokkolan kaupungin johtava ympäristötarkastaja Juhani Hannila.

Ruokaa maahan ripotellessa ei suoranaisesti riko lakia. Hannilan mukaan käytös on lähinnä moitittavaa.

– Koska ruoka on kuitenkin biojätettä, niin sitä ei saa isommissa määrin levittää maastoon ja teiden varsiin vaan se tulisi käsitellä asianmukaisesti suljetussa kompostissa tai laittamalla biojäteastiaan.

Hannila toteaa, että yksityisellä pihalla jokaisella on oikeus lintujen ruokintaan. Lintuja ruokkiessa on suositeltavaa kuitenkin käyttää maasta irti olevaa ruokintalautaa tai -automaattia, johon nisäkkäät eivät pääse käsiksi. Jos lintuja haluaa ruokkia muualla kuin omalla pihalla, niin siihen tulee olla maanomistajan lupa.

– Toisinaan lintujenkin ruokkiminen voi mennä yli niin, että suuri lintumäärä häiritsee naapurustoa. Terveysviranomainen voi hygieniasyistä asettaa myös alueellisia kieltoja, jossa kielletään lintujen ruokinta. Kokkolassa tähän ei kuitenkaan ole tarvinnut lähteä.

– Taloyhtiöissä ruokinta voidaan kuitenkin kieltää taloyhtiön hallituksen päätöksellä.

Hannilan mukaan Suntin varrella majailevien sorsien ruokkimisen suhteen ei ole esiintynyt ympäristöongelmia.

– Sorsille maahan heitetyt leivän- ja pullanmurut ei montaakaan sekuntia maassa vanhene, vaan ne katoavat nopeasti parempiin suhin. Tietysti on aina hyvä että ruokinta tapahtuisi yhdellä alueella, joka nyt talvella onkin keskittynyt Suntin padon alueelle. Sinisorsat eivät Kokkolassa pystyisi talvehtimaan ilman lisäravintoa.

Jos Suntin ympäristössä rupeaisi ilmaantumaan haittaeläimiä kuten rottia, niin sitten ruokintaan täytyisi puuttua. Rottatilanteessa ei koko kaupungin alueella ole Hannilan mukaan tällä hetkellä mitään suurempia ongelmia.

– Yleisesti ilmoituksia rotista alkaa tulemaan alkukesästä, kun lisääntymiskausi alkaa.

#