tiistai 11.5.2021 | 01:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Koronavirustaudin riskiryhmien ikärajaa on laskettu 16 vuoteen – Soiten alueella 16–17-vuotiaiden riskiryhmäläisten rokotusajanvaraus toimii samoin kuin muillakin ikäryhmillä, myös rokotuspaikat ovat samat

Hanna Rautio
To 22.4.2021 klo 16:42 | päivitetty to 16:55

Soiten alueella ei ole todettu torstaina uusia koronavirustartuntoja. Viimeisin positiivinen tartunta todettiin yli viikko sitten maanantaina 12. huhtikuuta. 14 vuorokauden aikana on todettu yhteensä viisi koronavirustartuntaa.

Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa ei ole hoidossa tällä hetkellä yhtään koronavirustartunnan saanutta.

Soiten koronavalmiusryhmä kokoontui tapansa mukaan torstaina. Infektioylilääkäri Marko Rahkonen nimettiin joukkorokotusten vastuulääkäriksi ja toimialuejohtaja Jukka Aro toimii rokotuksista vastaavana.

Soitesta kerrotaan, että erityisjärjestelyt sen päivätoiminnassa jatkuvat 30. kesäkuuta saakka. Myös alueen asiakaskuljetusten yhdistelyt ovat tauolla samaan päivämäärään saakka.

Koronavalmiusryhmä on määritellyt tiettyjä Soiten yksiköitä toiminnan kannalta kriittisiksi ja henkilöstön koronarokotuksia jatketaan näissä yksiköissä. Yksiköihin ollaan suoraa yhteydessä ja heitä informoidaan rokotusjärjestelyistä.

Tällä hetkellä väestön rokotukset ovat Soiten alueella käynnissä kaikille yli 60-vuotiaille sekä 16–64-vuotiaille riskiryhmään 1 ja 2 kuuluville henkilöille, joilla on vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti tai voimakkaasti altistava sairaus tai tila.

THL on muuttanut riskiryhmään 2 kuuluvien ikähaarukan alkavaksi jo 16-vuotiaista. Soiten alueella 16–17-vuotiaiden riskiryhmä 2 kuuluvien rokotukset järjestetään samoissa tiloissa kuin aikuisten rokotukset ja samalla ajanvaraussysteemillä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) linjasi, että toukokuun alusta lähtien myös 65–69-vuotiaille voidaan antaa mRNA-rokotteita, jos rokotettava niin toivoo. Soiten alueella tämä tarkoittaa sitä, että 1. toukokuuta lähtien yli 65-vuotiaat voivat valita ottavatko mRNA-rokotteen eli Pfizer-Biontecin tai Moderna rokotteen vai Astra Zenecan rokotteen.

Yli 65-vuotiaille tarjotaan ensisijaisesti Astra Zenecan rokotetta. Mikäli rokotettava haluaa mRNA-rokotteen, on rokotevalinnasta ilmoitettava ajanvarauksen yhteydessä puhelimessa. Mikäli ajanvarauksen tekee sähköisesti, on Omahoito-palvelusta valittava se rokote, jonka haluaa saada.

Ne 65 vuotta täyttäneet, jotka ovat saaneet ensimmäisenä rokoteannoksena Astra Zenecan rokotetta, saavat ensisijaisesti myös toisella rokotuskerralla saman rokotteen.

Alle 65-vuotiaille annetaan toisena annoksena aina mRNA-rokotetta. Alle 65-vuotias ei voi halutessaan siis valita toiseksi rokotepiikiksi Astra Zenecan rokotetta, vaikka olisi saanut sitä ensimmäisenä rokoteannoksena, Soitesta huomautetaan.

Puhelinajanvaraus koronarokotuksiin aukeaa jälleen tiistaina 27. huhtikuuta kello 12. Myös Omahoidon sähköiseen ajanvaraukseen avautuu tuolloin lisää aikoja. Soite lisää aikoja Omahoito-palvelun ajanvaraukseen myös tilanteen mukaan muulloinkin, mikäli tulee peruutuksia tai äkkinäisiä lisäyksiä rokotemääriin.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.