maanantai 6.12.2021 | 15:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Kokkola-lehden pääkirjoitus: Kyllä kiitos katutaiteelle, ei töhryille

Maria Store
Ke 28.4.2021 klo 09:30

Kokkolalainen Tom Tiainen ryhtyi viime viikolla tuumasta toimeen ja maalasi ydinkeskustassa näkyviä graffiteja piiloon. Tiainen tiesi toimivansa ilman lupaa, mutta pitää toimintaansa silti oikeana. Hän haluaa myös herättää keskustelua.

Kokkolan kaupungilta asiaan suhtauduttiin positiivisesti, vaikka kaupunkiympäristöjohtaja toteaakin, että hyvä olisi sopia asiasta etukäteen.

Töhryt, hakaristit ja rumat sanat, tuskin ilahduttavat ketään katukuvassa.

Ilahduttavasti kaupunkikuvassa ovat kuitenkin yleistyneet viime vuosina myös korkealaatuiset muraalit ja muut katutaideteokset. Esimerkiksi Upeart-taidekollektiivi on toteuttanut kymmeniä taideoteoksia ympäri Suomea.

Hiljattain Upeart käynnisti yhdessä Joensuun opiskelija-asuntojen kanssa taidekilpailun, jossa haettiin toteuttajaa uniikille seinämaalaukselle. Malaktan Mural Rural -tapahtuma tuo muraaleja Maalahden maalaismaisemiin.

Keskipohjanmaa-lehdessä viime viikolla julkaistussa jutussa käsiteltiin graffititöhryjä ja niiden aiheuttamia haittoja. Seinätaiteeseen erikoistunut, Kokkolassakin graffitityöpajoja vetänyt Tomi Rajala toteaa, että että muraalien ja muiden katutaideteosten lisääminen paikkoihin, joita töhritään paljon, olisi hyvää ennaltaehkäisyä.

”Maalarit lähtökohtaisesti kunnioittavat toisiaan eivätkä maalaa toistensa päälle.”

Kokkolassa näkyvimmät muraalit ovat Figarol Tehtaankadulla, muraali Bio Rexin kulman takana Pitkänsillankadulla ja muraali Pitkänsillankadun ja Kustaa Aadolfinkadun kulmassa sijaitsevan kerrostalon päädyssä.

Museon pihalle maalattiin pari vuotta sitten näyttävä muraali Niemen tontin rajalle. Useiden alikulkujen seinät on maalattu aikoinaan Pohjoismaisen Taidekoulun opiskelijoiden toimesta.

”Julkinen taide on taiteen saavutettavuutta parhaimmillaan”, totesi Upeartin edustaja Kokkola-lehdelle muutama vuosi sitten. Näin on. Kokkolaan mahtuisi sellaista varmasti roppakaupalla lisää.

maria.store@kokkolalehti.fi

”Ilahduttavasti kaupunkikuvassa ovat yleistyneet viime vuosina myös korkealaatuiset muraalit ja muut katutaideteokset.

#