tiistai 11.5.2021 | 02:07
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Sound of Metal -elokuvan äänisuunnittelu palkittiin Oscar-gaalassa – Foley-artisti Heikki Kossia ilahduttaa elokuvan herättämä keskustelu äänikerronnasta

Maria Store
Ke 28.4.2021 klo 09:30

Kokkolalaisen foley-artisti Heikki Kossin työpäivä maanantaina taisi mennä ”harakoille”. Sen verran moneen yhteydenottoon ja haastatteluun Kossi sai päivän aikana vastailla.

Kaikeksi onneksi häiriötä aiheutti iloinen uutinen Oscar-palkinnosta, jonka Sound of Metal -elokuva sai parhaasta äänisuunnittelusta.

H5 Film Sound eli Kossi, Kari Vähäkuopus ja Pietu Korhonen tekivät elokuvaan äänitehosteet ja saivat suorassa lähetyksessä terveiset palkinnon pokanneelta äänisuunnittelijalta Nicolas Beckeriltä.

– Se tuntui totta kai hyvältä. Kaikissa illan puheissa nousi keskiöön kunnioitus ihmisten työtä kohtaan, myös niiden, jotka eivät palkintoa saa tai sitä edes pääse koskettamaan. Se on mielestäni tärkeää. Ei kukaan koskaan kiitosta liikaa saa.

Sound of Metalin äänitöitä oli tekemässä kaikkiaan 14 henkilön työryhmä muun muassa Ranskassa, Meksikossa ja Suomessa.

– Oscarin vastaanotti kuusi keskeistä henkilöä, mutta kyllä tämä palkinto on tärkeä koko työryhmälle, Kossi sanoo.

Kossia ilahduttaa myös se, että Sound of Metal on herättänyt paljon keskustelua äänen merkityksestä osana tarinankerrontaa.

– Se menee palkintojen edelle, vaikka toki huomionosoitukset tuovat elokuvalle enemmän katsojia, mikä on tietenkin jokaisen elokuvantekijän toive.

Kuulonsa menettävästä rumpalista kertova Sound of Metal pyörii parhaillaan myös Kokkolan Bio Rexissä.

Miten Kossi arvottaa Sound of Metal -elokuvan merkityksen omalla urallaan?

– Tärkein projekti on aina se viimeinen, mutta oli tämä yksi merkittävimpiä töitä. Jo ilman palkintojakin. Jo elokuvaa tehdessä huomasi sekä ohjaaja Darius Marderin että äänisuunnittelija Nicolas Beckerin tekemisestä, että ollaan äänikerronnan ytimessä. Heistä vaistosi myös suuren määrän rakkautta työtä kohtaan. Asenne piiskasi meitä kaikkia eteenpäin.

Parhaillaan Kossi kollegoineen tekee foley-ääniä ukranalaisesta orpokodista kertovaan dokumenttiin. 14.5. Amazon Prime -suoratoistopalveluun ilmestyy Barry Jenkinsin ohjaama The Underground Railroad -sarja, johon Kossi on tehnyt foley-äänet.

– Sitä odotan kovasti!

Sarja kertoo salaisista kulkuyhteyksistä, joiden avulla afroamerikkalaisia orjia pakeni vapauteen 1700-1800-luvuilla.

#