tiistai 11.5.2021 | 02:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Sini Sulkakosken kolumni: Fanituskulttuurin uudet kasvot

Sini Sulkakoski
Ke 28.4.2021 klo 11:00 | päivitetty to 09:32

Tuntuu, että fanituskulttuuri on muuttanut muotoaan aika radikaalisti vuosien saatossa. Kun nykyään osalailla fanitukseen kuuluu tutustuminen idolin arvoihin sekä yhteistyökumppaneihin, aikoinaan haluttiin sukeltaa ihaillun ihmisen elämään kokonaisvaltaisesti kiinni. Olivat ne arvot hyviä tai ei.

Olen paljon miettinyt sitäkin, että onko nykyään eri fanituksen kohteiden täysivaltainen vetovoimaisuus rapissut osittain siksi, että kaikki mahdollinen tieto on nykyään niin helposti saatavilla?

Kun olin niinsanotussa parhaimmassa ”fanityttö-iässä” niin jälkikäteen ajateltuna fanittamieni kohteiden glamour taisi pohjautua osittain siihen, että haluttu tieto ei todellakaan ollut parin klikkauksen päässä. Kaikki idolista haluttu tieto saatiin joko Jyrkistä, Suosikista ja muista nuortenlehdistä. Hullua onkin, kuinka sokeasti sitä aina luottikaan asioiden paikkaansapitävyyteen, kun mitään muuta vaihtoehtoa ei yksinkertaisesti ollut.

Omanlainen lisä ja osuus asiaan oli sekin, että idolista saatu tieto saattoi pohjautua myös täysin huhupuheisin ilman mihinkään pohjautuvaa faktaa. Aina nimittäin löytyi jonkun rinnakkaisluokkalaisen Tepon isoveli joka oli kuullut, että se ja se artisti oltiin nähty viime viikolla siellä ja siellä aivan sekaisin.

Ja tämä kaikkihan uskottiin ilman mitään kritiikkiä, tietenkin.

Ehkä ”fani” -käsitteenä on aikoinaan ollut paljon syvempi termi mitä nykyään, koska sosiaalinen media on tuonut ihmiset lähemmäksi toisiaan - myös idolit ja meidät tavalliset tallaajat. Kun nykyisen somekulttuuriin kuuluu asioiden esittäminen seuraajille hyvinkin kaverillisesti, niin äkkiä voi huomata elävänsä illuusiossa, että mehän olemme ruudulla puhuvan ihmisen kanssa kavereita, koska hän kertoo asioita minulle niinkuin ystävälleen.

Muistan, että kaverillisuus oli hyvin kaukana siitä hetkestä, kun 2000-luvun alkupuolella Nylon Beat esiintyi Venetsialaistorilla. Vaikka Jonna ja Erin ei varsinaisiin ihailun kohteisiini kuuluneetkaan, oli todella ison maailman meininkiä kun Kokkolan torilla pääsi töllistelemään ihkaelävinä sellaisia ihmisiä, joiden kuvia oli nähnyt satoja kertaa kuvissa ja levyjen kansissa. Se tuntui silloin siltä, kuin olisi satuhahmoja katsellut.

Tietysti suhtautuminen kaikkeen ja kaikkiin muuttuu luontaisesti iän myötä. Lieneekin ihan tervettä, ettei suurten rokkitähtien ja meidän normi-ihmisten välinen kuilu ole enää niin mahdottoman suuri.

sini.sulkakoski@kpk.fi

//29.4.2020 klo 9.32 tekstistä poistettu ylimääräinen sana

”Ehkä ”fani” -käsitteenä on aikoinaan ollut paljon syvempi termi mitä nykyään.

#