maanantai 6.12.2021 | 18:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Laila Lampinen-Hietikon kolumni: Vappuvaloa

Ke 28.4.2021 klo 13:30

Edesmennyt äitini kertoi aina vapun tienoilla tarinaa, että ollessani pieni tyttö olin hänelle vakuuttanut, että ”äiti, ko mää tuun isoks, niin mää teen kaikki muut hommat, jos sää vain siman keität!”

Äiti on siirtynyt tuonilmaisiin jo neljännesvuosisata sitten, joten kovin vähän ehdin hänelle antamaani lupausta toteuttaa. Rakkaan äitini ja hänen tekemänsä makoisan siman muistan haikeudella aina. Omat simakokeiluni eivät ole tuottaneet lähellekään samaa makutulosta, enkä kaupan hyllystäkään ole sitä löytänyt.

Näinä takatalvipäivinä olemme seitsemän siskoksen Whatsapp-ryhmässämme muistelleet lapsuuden vappuja. Maalla toukokuun alkuun liittyy tietenkin kylvökauden aloittamiskiireet. Ja meillä ne aloitettiin perunansiemenen ottamisella.

Kuluihan siinä tovi, kun kykittiin laarissa noppimassa pehmeiksi käyneitä perunoita laatikoihin ja kannettiin valoon itämään. Vaan perunasouvin jälkeen olikin sitten lupa laittaa kesähame ja polvisukat ja lähteä vappuretkelle.

Vappuviuhkat väsäsimme sinivalkoisista silkkipapereista. Viuhkat iloisesti suihkien teimme retken vanhan joenrantasaunan verannalle. Siman lisäksi oli äiti leiponut munkkeja ja koko perheen juhla oli valmis. Ja lapsuusvappuina paistoi aina aurinko.

Vaikka vappu on saanut nimensä 700-luvulla eläneen pyhän Valburgin mukaan, kirkollisen juhlan painolastia sille ei ole asetettu. Toukokuun alku oli kasvun ja hedelmällisyyden aikaa, jota silloisin konstein haluttiin varmistaa. Jo tuolloin kaiken kansan kekkereissä sima virtasi.

Vapusta kehkeytyi 1800-luvun lopulla työväen päivä, johon on liittynyt hyvinkin värikkäitä vaiheita. Ajansaatossa päivän ovat ottaneet omakseen myös ylioppilaat ja vähitellen me kaikki.

Toreja ja terasseja emme saa tänäkään keväänä täyttää, mutta lannistumatta nostatetaan mieliimme karnevaalihenki. Puhalletaan ilmapallot ikkunoille, serpentiinit rinnuksille. Tällätään valko- ynnä muut lakit päihin ja vyötetään kesäkuteet kupeille.

Keikkuva kevät on täällä ja ansaitsee juhlansa. Mutustetaan muikeina munkkeja ja hörpitään hymyten simaa päälle. Laulunluikautustakaan ei kukaan kiellä!

Kirjoittaja on

kokkolalainen sanataiteilija.

”Vaan perunasouvin jälkeen olikin sitten lupa laittaa kesähame ja polvisukat ja lähteä vappuretkelle.

#