tiistai 11.5.2021 | 01:36
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kaksivuotinen eskari alkaa syksyllä: "Tarkoitus on kokeilla, että toimisiko esiopetus jo viisivuotiailla ja minkälaisia hyviä vaikutuksia tällä mahdollisesti olisi"

Hanna Rautio
Ke 28.4.2021 klo 13:15

Suomen 105:ssa kunnassa alkaa ensi syksynä kaksivuotinen esiopetuksen kokeilu, jossa esikoulu aloitetaan jo 5-vuotiaana. Kokkola on mukana kokeilussa ja opetus- ja kulttuuriministeriön satunnaisotannalla mukaan valikoituivat Peltokorven, Pajulinnun ja Koivurinteen päiväkodit sekä Öja daghem.

Kaupungin varhaiskasvatuspalvelut on lähettänyt tiedon kirjeitse valittujen lasten huoltajille. Kirjeen mukana perheet ovat saavat tarkemmat hakuohjeet, miten paikan vastaanottaminen vahvistetaan Wilman kautta.

Myös niiden perheiden, jotka eivät halua lapsensa osallistuvan kokeiluun täytyy täyttää hakulomake. Vastausaikaa on 16.5. saakka.

Kokeiluun on valittu Kokkolassa yhteensä 63 lasta mainituista päiväkodeista ja niiden läheisyydestä kotiosoitteen perusteella.

– Arvonta on tehty keväällä opetus- ja kulttuuriministeriön toimesta ja lapset on arvottu loppuvuoden 2020 väestörekisteritietojen mukaan. Jos esimerkiksi kesällä muuttaa Kälviän alueelle Kokkolan sisällä tai ulkopuolelta, niin enää kokeiluun ei pääse mukaan, kaupungin varhaiskasvatuksen kehittämiskoordinaattori Milka Junttila selvittää.

Junttila sanoo, että kokeiluun mukaan pääseminen oli kaupungille positiivinen uutinen, jonka lopputulosta on talvi jännityksellä odotettu.

– Tietysti tästä tuli vähän lisätöitä kevääseen kaksivuotisen esiopetuskokeilun opetussuunnitelman tekemisen suhteen, mutta siihen on Opetushallitukselta hyvät perusteet pohjana.

Junttila sanoo, että viisivuotiaiden kohdalla huomioidaan lapsen ikä ja kehitystaso. Leikkiä ja leikillisyyttä ja pienelle lapselle ominaista toimintaa on korostettu ensimmäisen vuoden esikoulusuunnitelmassa vielä nykyistä esiopetussuunnitelmaa enemmän.

Koko maassa lähes kaikki kuusivuotiaat osallistuvat maksuttomaan esiopetukseen, vaikka muuten lapsi olisikin kotihoidossa. Alle kuusivuotiaissa on yleisempää, että lapsi ei ole päivähoidossa, jos toinen vanhempi on kotona tai perheessä on muita pienempiä lapsia, Junttila kertoo.

– Tarkoitus on kokeilla, että toimisiko esiopetus jo viisivuotiailla ja minkälaisia hyviä vaikutuksia tällä mahdollisesti olisi.

Kokeilun tavoitteena on muun muassa lasten koulutuksellisen tasa-arvon vahvistaminen lisäämällä lasten osallistumista esiopetukseen osana varhaiskasvatusta. Kokeilulla kerätään myös tietoa kaksivuotisen esiopetuksen vaikutuksista lasten kehitys- ja oppimisedellytyksiin, sosiaalisiin taitoihin ja terveen itsetunnon muodostumiseen.

Toisin sanoen halutaan selvittää, voidaanko kaksivuotisella eskarilla esimerkiksi estää sosiaalista eriarvoistumista. Eli jo viisivuotiaiden kohdalla nähdään tärkeänä, että jatkossa koko ikäryhmä tulisi mukaan esiopetukseen ilman, että jotkut lapset jäävät ulkopuolelle.

Viime kädessä huoltaja päättää lapsen osallistumisen kokeiluun.

Huoltajan päätöksen tai muuttojen vuoksi valituissa neljässä päiväkodissa saattaa olla ensi syksystä alkaen viisivuotiaita, jotka eivät ole kokeilussa mukana.

Junttilan mukaan ryhmäjärjestelyt tehdään päiväkotikohtaisesti. Lapset ovat joko samassa ryhmässä, mutta eivät esiopetuksessa mukana tai jos samanikäisiä lapsia on enemmän he voivat olla eri ryhmissä.

– Henkilökunnan täytyy tuntea molemmat eli varhaiskasvatuksen ja viisivuotiaiden esiopetuksen suunnitelmat.

Nykyäänkin kuusivuotiaat siirtyvät eskarituntien jälkeen varhaiskasvatuksen suunnitelman mukaiseen päiväohjelmaan, jos jatkavat päivähoidossa neljän tunnin eskarin jälkeen.

Myös kokeilussa esiopetusta on neljä tuntia päivässä ja se on maksutonta. Sen lisäksi lapselle voi tarvittaessa hakea päivähoitopaikkaa.

Peltokorven päiväkodissa Kälviällä 6-vuotiaiden eskariryhmä on koulun puolella ja ensi syksynä aloittava 5-vuotiaiden ryhmä päiväkodin tiloissa. Päiväkodinjohtaja Hannele Björkstrand kertoo, että jo 4–5-vuotiaat tutustuvat kouluympäristöön pikkuhiljaa ja käyvät muun muassa syömässä koulun puolella.

– Eskarit tekisivät normaalisti ilman koronaa paljon enemmän yhteistyötä koulun kanssa. Meillä on todella hyvä, kun koulu on vieressä niin lasten koulupolku muodostuu luonnostaan.

Björkstrand sanoo, että kokeiluun mukaan pääseminen oli iso mutta iloinen yllätys.

– Vanhemmilta on tullut positiivista palautetta ja ne kenen kanssa olen ehtinyt jutella, ovat innoissaan hakemassa kokeiluun mukaan.

”Tarkoitus on kokeilla, että toimisiko esiopetus jo viisivuotiailla ja minkälaisia hyviä vaikutuksia tällä mahdollisesti olisi.

”Selvityspyynnössä vaadittiin myös vastausta siihen, mitä säätiön tarjoamien palveluiden tilalle on suunniteltu

Kaksivuotinen esiopetuskokeilu

- Kokkolan kaupunki valikoitui kaksivuotisen esiopetuksen kokeilun yhdeksi järjestäjäksi. Opetus- ja kulttuuriministeriö arpoi toimipaikat, joissa kokeilua järjestetään, eli Peltokorven, Pajulinnun ja Koivurinteen päiväkodit sekä Öja daghemin.

- Elokuussa 2021 alkavassa kokeilussa on mukana yhteensä noin 10 000 viisivuotiasta, joista noin puolet (2016 syntyneet) aloittaa kokeilussa tulevana syksynä ja puolet (2017 syntyneet) vuonna 2022.

- Tarkoituksena on vahvistaa koulutuksellista tasa-arvoa lisäämällä lasten osallistumista esiopetukseen osana varhaiskasvatusta.

- Kokeilussa kehitetään esiopetuksen laatua ja vaikuttavuutta eri näkökulmista, selvitetään varhaiskasvatuksen sekä esi- ja alkuopetuksen jatkumoa, tutkitaan huoltajien palveluvalintoja.

- Lisäksi kerätään tietoa kaksivuotisen esiopetuksen vaikutuksista lasten kehitys- ja oppimisedellytyksiin, sosiaalisiin taitoihin ja terveen itsetunnon muodostumiseen.

#