tiistai 11.5.2021 | 01:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Millintarkka viheriön herra – Ari Korkiakangas on ollut 30 vuotta Kokkolan Golfin kenttämestarina

Lasse Gran
Ke 28.4.2021 klo 15:00

”Tuntee kuin omat taskunsa” on kulunut sanonta ja usein kliseemäinen. Kokkolan Golfin kenttämestari Ari Korkiakankaan kohdalla nuo sanat eivät paremmin voisi osua.

Muutaman kilometrin päässä kaupungin keskustasta sijaitseva golfkenttä on noin 80 hehtaarin alue, josta viheriötä on 30 hehtaaria. Paljon on raakaa, ns. maajussin työtä, mutta erittäin paljon huipputarkkaa osaamista.

– Asteitaan greenin ruoho leikataan 2,7 millimetrin pituiseksi, Ari ”Korkkari” Korkiakangas kertoo.

Kokemusta löytyy!

– Tulin parikymppisenä vuonna -87 kesätöihin ja vuodesta -91 olen toiminut kenttämestarina. Jussi Huhtala tuli aisapariksi pari vuotta myöhemmin. Jussi tekee talviaikaan puolta päivää ja pelikauden ajaksi meillä on kuusi kesätyöntekijää, Korkiakangas toteaa.

30 vuotta kenttämestarina tulee siis täyteen.

– Sitä kultakelloa odotellessa. Leikki sikseen! Isoin palkinto on se, kun lähes 900 pelaajaa lyö tyytyväisenä ”kolopalloa”.

– 80-luvulla oltiin vielä sitä mieltä, että kyllä luonto hoitaa. Siihen aikaan lyötiin liiterin ovi kiinni ja odoteltiin mitä talven aikana tapahtuu. Tänään seurataan kenttien tilaa ja tehdään korjaavia töitä vuoden ympäri.

Kenttämestari on näillä leveysasteilla aivan liian usein säiden armoilla. Korkiakangas on pitkään pitänyt kirjaa, tehnyt tutkimustyötä ja kokeiluja.

– Alkuaikoina opinahjona oli ns. kantapääopisto. Tänään tietoa löytyy internetissä ja nykyään voi myös opiskella kenttämestariksi.

Korkiakangas kuuluu myös Suomen kentänhoitajien yhdistykseen.

Tuore kokeilu on muovipeite. Korkiakangas haluaa painottaa, ettei muovipeite ihan uusi keksintö ole. Viitisentoista vuotta sitten sitä alettiin kokeilla Nokian Riverillä.

– Meillä on kolmas vuosi menossa, hyviksi todetut muovipeitteet on hankittu Raniplastilta. Samat painavat muovit pyritään ottamaan talteen ja käyttämään seuraavana talvena hyödyksi.

Korkiakankaan mukaan kokeilun tulokset ovat olleet lupaavia.

– Eka vuosi kaikkien viheriöden suojaamiseksi on levitetty muovipeitteet.

Vuodet eivät kuitenkaan ole aina veljiä keskenään.

– Jääpolte on ehdottomasti pahin vihollinen. 2017 oli sellainen kevät. Viime kevät oli sen sijaan ilo silmille, kun uudet ja vanhat pelaajat valtasivat jo toukokuussa hyväkuntoisen kenttämme, Korkkari kertoo.

– Kaikkien golfareiden toiveena on päästä mahdollisimman aikaisin ja heti kesägreeneille pelaamaan. Niin meilläkin, mutta tässä rannikolla on haastavaa. Viime keväänä avattiin 24. huhtikuuta, mutta useammin on kenttä avattu toukokuussa kuin huhtikuussa. Ilman viime viikolla alkanutta takatalvea näytti hyvältä ja jopa suoraan kesägreeneille pääsy häämötti.

Myös Korkiakangas on pannut merkille vahvan golfbuumin. Eritoten nuoret aikuiset ovat innostuneet lajista.

– Toiveena on vihdoin rikkoa tuhannen pelaajan maaginen raja, Ari ”Korkkari” Korkiakangas virittelee tulevaa golfkautta.

”80-luvulla oltiin vielä sitä mieltä, että kyllä luonto hoitaa.

Kuka?

Ari ”Korkkari” Korkiakangas

Ikä 53 vuotta

Kokkolan Golfin kenttämestari

Harrastukset: Golf ja sotahistoria

#