keskiviikko 28.7.2021 | 16:03
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Soiten tiedotustilaisuus seuranta "Nyt on ryhtiliikkeen aika"  – Kuluvan viikon aikana 14 koronavirustartuntaa ja 250 karanteenissa. Katso videohaastattelu!

Suurin osa tartunnoista on Kokkolan seudulla, yksi Kaustisen suunnalla.

Minna Mustonen
Su 9.5.2021 klo 11:56 | päivitetty su 16:34

Koronatilanne Soiten alueella on muuttunut kuluneen viikon aikana nopeasti. Alkuviikosta vielä uutisoitiin, ettei Soitea ja Keski-Pohjanmaata parempaa koronatartuntatilannetta ole koko Euroopan unionissa, mutta jo perjantaina tuli tieto nopeasti muuttuneesta tilanteesta ja siitä, että alueella on todettu seitsemän uutta koronatartuntaa.

Soiten alueella todettiin lauantaina kolme uutta koronavirustartuntaa. Tartunnat liittyvät samaan tartuntaketjuun, josta Soite tiedotti loppuviikosta.

Soitesta muistutettiin loppuviikosta, että nyt on ryhtiliikkeen aika

– Koronavirustartunnan ehkäisyyn liittyviä hygieniaohjeistuksia sekä alueellisia suosituksia on noudatettava. Maskien käyttö ja kahden metrin turvavälit on muistettava!

Sunnuntaina kello 12 alkoi Soiten tiedotustilaisuus koskien alueen koronatilannetta. Infektioylilääkäri Marko Rahkonen kertoi tilanteesta, joka muuttui dramaattisen nopeasti koronan osalta.

Soite muistuttaa maskien käytöstä ja turvaväleistä.
Clas-Olav Slotte

– Tilanteemme lähti puolen viikon aikana muuttumaan. Tartunnan lähteeksi ja ketjun lähteeksi varmistui vapunajan tilaisuus. Lauantaina varmistuneiden tartuntojen johdosta on tapahtunut kaksi joukkoaltistumista. Yksi alakoulussa ja yksi ammattiopistossa. Kuluvan viikon aikana on todettu 14 tartuntaa.

Nyt ei ole aika lähteä järjestämään isoja kokoontumisia, muistuttaa Rahkonen

Kello 12.07 Marko Rahkonen kertoi, että joukkoaltistumiset ovat tapahtuneet Kokkolan Hollihaan viidennen luokan parissa altistuneita on noin parisenkymmentä. Ammattiopistossa altistuneita on saman verran.

12.10 – Pitää muistuttaa, että myös rokotteen saanut voi levittää koronaa, muistutti Marko Rahkonen.

Tällä hetkellä Soiten alueella on noin 250 henkilöä karanteenissa. Kokkolakeskeinen ketju, tartunnoista pääosa Kokkolasta yksi on todettu Kaustiselle.

Entä sitten se, että tämän hetkinen avi:n määräys mahdollistaa KPV:lle luvan järjestää matsi 450 hengen katsomolle, lohkoihin jaettuna?

– Soite ei linjaa eikä voi linjata Avi:n rajoitusten yli. Aluehallintoviraston säännöksillä sekä tarkalla säännösten noudattamisella mennään, totesi ylilääkäri Dabnell sekä infektioylilääkäri Rahkonen.

12.15. Kokkolan kaupunki linjaa edelleen vahvan etätyösuosituksen puolesta, muistuttaa Stina Mattila Kokkolan kaupunginjohtaja.

– Ammattiopistossa tiukennetaan ohjeistusta ja tiedotetaan opiskelijoita ja henkilökuntaa Wilman kautta, kertoo rehtori Sirkku Purontaus.

Korona-ajan käytäntöihin toivottiin ryhtiliikettä.
Minna Mustonen

12.17 Infektioylilääkäri Marko Rahkonen kertoo, että viruskannan selvittely selviää lähipäivinä. Hän pitää todennäköisenä, että kyseessä olisi niin kutsuttu muuntovirus.

Tiedotustilaisuus järjestettiin, jotta kysymyksiin voidaan vastata keskitetysti ja siten helpottaa tiedonsaantia- sekä -antoa.

Stina Mattilan mukaan ollaan todella huolissaan tilanteen huonontumisesta.

– Jaksetaan vielä vähän aikaa ja tsempataan nyt kunnolla hän muistutti.

Tiina Ojutkangas kysyi kuinka on mahdollista, että näin hyvin pystytään ottamaan karanteenissa oleviin yhteyttä, jopa päivittäin?

– Mobiiliresurssia on pystytty kasvattamaan siten, että etenkin karanteenin alkupäivinä voidaan mahdollisimman nopeasti ja hyvin seurata karanteenissa olevia ja heidän alkupäivien vointia, vastasi Rahkonen.

– Jäljitystyöhön, sen nopeuteen ja tarkkuuteen on satsattu merkittävästi ja se on Soitelle iso rasite. Viikonlopun aikana on jouduttu pohtimaan myös perustoiminnan supistuksia, kertoo Minna Korkiakoski-Västi.

Entä sitten jo koronarokotetut, voivatko he saada tartunnan tai tartuttaa jonkun muun ?

– Tämä on yksi huoli joka on herännyt. Yhden rokotuksen saanut ei ole koronavirukselta suojassa, yhden annoksen jälkeen kahden kolmen viikon päästä alkaa jonkinlaista suojaa saada, mutta edelleen voi tartuttaa muita. Vaikka rokotukset edistyvät, se ei ole syy löysäillä. Nyt on erittäin tärkeä pitää turvavälit, maskinkäyttö sekä hygieniataso kunnossa, patistelee infektiolääkäri.

Ylilääkäri Pirjo Dabnell lisää, että todellinen riski lisääntyy, kun isoja tapahtumia järjestetään.

Onko edes mahdollista järjestää turvallisesti 450 hengelle jalkapallo-ottelua?

– Vaatii järjettömän tarkkaa järjestelyä jos aiotaan järjestää tapahtuma. Turvallisuus tulee ottaa huomioon ennen kaikkea.

Minna Korkiakoski-Västi muistutti, että tilaisuuksien järjestämisessä mennään Avi:n ohjeistuksen mukaan.

Sivistysjohtaja Terho Taarna kertoi, että yksi luokka on Hollihaasta 20.5 saakka etäopetuksessa. Ruokailun sekä muun järjestämiseen palataan myöhemmin huoltajille lähetetyin Wilma-viestein.

Tilaisuus päättyi.

Lue myös päätoimittaja Tiina Ojutkankaan kokemus karanteenista.

#

Kommentoi 7 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.