keskiviikko 8.12.2021 | 16:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Kokkola-lehden pääkirjoitus: Itku pitkästä ilosta

Hanna Rautio
Ke 12.5.2021 klo 13:15

Keski-Pohjanmaalla ehdittiin viikko sitten hetki iloita Euroopan parhaasta koronatilanteesta. Palautus maan pinnalle tuli nopeasi, kovaa ja korkealta. Tiistaihin mennessä uusia tartuntoja oli tullut vapun jälkeen Soiten alueella ilmi 25, joista valtaosa Kokkolassa. Taudin ilmaantuvuusluku pompsahti hetkessä koko epidemia-ajan huonoimpien lukujen tasolle. Viime joulukuun alussa oltiin samoissa numeroissa, kun ilmaantuvuus oli 33 100 000 asukasta kohti.

Ja mitä muuta Soite voi tilanteessa tehdä kuin vetää hätäjarrua. Ei mitään. Tuli paluu takaisin epidemian kiihtymisvaiheeseen ja tiukempiin rajoituksiin. Jo äitienpäivänä asiaan suhtauduttiin suurella vakavuudella ja puolilta päivin järjestettiin tiedotustilaisuus median edustajille. Paikalla Teamsissa olivat Soiten edustajien lisäksi muun muassa kaupunginjohtaja, sivistysjohtaja ja Kpedun rehtori.

Vappubrunssilla sairastuneita on turha syytellä. Tartunnat olisivat voineet lähteä leviämään minkä tahansa ravintolaillallisen tai -lounaan aikaan, koulusta tai työpaikalta. Näihin kaikkiin on ollut sallittua osallistua, koko yhteiskunta ja kaikki sen palvelut eivät ole olleet säpissä. Päin vastoin juuri oltiin sen kynnyksellä, että rajoituksia löysätään ja lähdetään purkamaan.

Ehkä juuri siksi takaisku tuntuu nyt niin pahalle. Sydäntalvella tällainen ryöpsähdys ei olisi tuntunut juuri miltään, kun epidemia velloi ympärillä pääosin koko ajan pahempana kuin meillä.

Ehkä tämä oli muistutus yleisellä tasolla siitä, ettemme elä täällä missään lintukodossa. Kaikkia ikäviä, vakavia ja vaarallisia asioita voi tapahtua Kokkolassa siinä missä muuallakin.

Korona, kavala pirulainen, ei voi muuta sanoa. Erityisen kavalaa on oireettomuus tai hyvin lievät oireet tartunnan jälkeen. Tietämättään voi tartuttaa muita.

Tähän päälle vielä rokotteiden hehkuttaminen, josta on voinut jäädä ihmisille väärä kuva. Rokotteesta huolimatta edelleen voi saada tartunnan ja levittää tautia eteenpäin. Rokote suojaa pääasiassa vakavimmalta tautimuodolta, muttei tee kokonaan vastustuskykyiseksi.

hanna.rautio@kpk.fi

”Ja mitä muuta Soite voi tilanteessa tehdä kuin vetää hätäjarrua. Ei mitään.

#