keskiviikko 8.12.2021 | 17:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Outi Airolan pääkirjoitus: Kaikki voi kääntyä yhtäkkiä

Outi Airola
Ke 19.5.2021 klo 10:00

Elämä on sattumanvaraista. Lause on kaunis, mutta samalla julma. Omalle kohdalle se iski helmikuussa, kun puoliso kuoli lumilapion varteen yhtenä kauniina päivänä – äkkiarvaamatta. Nyt pitää yrittää palata työpöydän ääreen ja löytää elämäniloa kaikesta siitä, mitä vielä on.

Tuo kaiken sattumanvaraisuuden lause sopii kokkolalaisten elämään nyt laajemminkin. Eipä siitä ole kuin hetki, kun saimme ylpeillä muulle Suomelle, miten meillä pääsee uimahalliin ja joka paikkaan, eikä korona juurikaan haittaa elämäämme. Jaoimme mielellämme kuvia Euroopan kartalta, jossa Kokkola loisti kauniina valkeana läikkänä rumien koronakeskittymien keskellä. Sitten kaikki muuttui. Nyt etelästä kysellään, arvaako tänne tulla lainkaan. Miten tässä näin kävi?

Kaupunkilaisten puhe on pyörinyt viime aikoina sen ympärillä, mistä tuo Intian variantti meille tuli. Toiko sen joku isorikas ulkomailta ja vei meriravintolaan vappubrunssille? Oliko jossakin kirkossa joku saarnaaja ulkomailta, joka levitti tautia? Kenen vaimo saapui Aasiasta ja kuka itse Intiasta – näistä esitetään varman oloista tietoa.

Tartuntalähteiden etsintä on tietysti kaupunkilaisille ilmaista hupia. Siihen liittyy kuitenkin ikäviä piirteitä. Vappubrunssilaisista on tehty välinpitämättömiä öykkäreitä, jotka piut paut piittaavat koronasta ja muista ihmisistä. Herraviha, jonka kuvittelin jääneen 1970-luvulle, nostaa lujasti päätään. Liekö lähestyvä vaalipäivä otollinen vastakkainasettelulle? Tehdäänkö Intian variantilla jo vaalityötä? Onhan se joutuisa kulkupeli, mutta väärä vaaliase.

Korona on viheliäinen vihollinen kaikille, niin rikkaille kuin köyhille. Jos valtiovalta on linjannut, että ravintolat voivat olla auki, niihin on ihmisillä oikeus mennä. Tietenkin on mahdollista, että joku kuumeinen ja yskivä on lähtenyt liikkeelle ja aiheuttanut tilanteen, jossa koko kaupunki on nyt käytännössä suljettu. Ei luulisi, että näin ajattelemattomia ihmisiä enää epidemian tässä vaiheessa on.

Mutta. Jäitä hattuun, ihmiset! Tiukka takakeno, katse vasempaan ja oikeaan ja sitten varovasti eteenpäin. Saamme kyllä kesän, jos maltamme nyt pysyä kotosalla.

outi.airola@kokkolalehti.fi

”Liekö lähestyvä vaalipäivä otollinen vastakkainasettelulle? Tehdäänkö Intian variantilla jo vaalityötä? Onhan se joutuisa kulkupeli, mutta väärä vaaliase.

#