lauantai 25.9.2021 | 12:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Ympyrä on sulkeutunut – Tuula Krokfors teki paluun syntymäkaupunkiinsa 40 vuoden jälkeen

Roy Frilund
Ke 19.5.2021 klo 18:00 | päivitetty to 12:04

Lähtiessään Kokkolasta, silloin 20-vuotias Tuula Krokfors oli pelannut useita vuosia GBK:n naisjoukkueessa.

Nyt hän toimii ensimmäistä kautta GBK:n miesten edustusjoukkueen fysioterapeuttina. Krokfors on erikoistunut urheilufysioterapiaan, johon hän Sveitsissä kävi kahden vuoden kansainvälisen koulutuksen.

– GBK:n puolesta otettiin yhteyttä. Harjoituksissa olen kerran viikossa mukana sekä myös kotipeleissä mahdollisuuksien mukaan. Muuten pelaajat voivat, tarpeen mukaan, olla yhteydessä. Katsotaan mahdollinen hoito sekä ohjeet, Tuula Krokfors toteaa.

Oma jalkapalloura olisi voinut kantaa pitkälle, kukapa tietää. Asuiko Tuula väärässä kaupungissa? Ensimmäiset kosketukset jalkapalloon Kaarlelan Kunnossa saanut Krokfors siirtyi GBK:n riveihin, jossa 14-ikäisenä pääsi maajoukkueleirille.

– Minulle sanottiin, että mikäli maajoukkueessa meinaan jatkaa, minun on muutettava Etelä-Suomeen asumaan. Ei 70-luvulla tuon ikäisenä yksin vaihdettu paikkakuntaa. Nykyisin sitä varmaan enemmän tapahtuu. Joka tapauksessa, päätin jatkaa Kokkolassa ja GBK:ssa. Kutsuja maajoukkueleireille ei enää tullut.

GBK:n naisjoukkueen kanssa Tuula Krokfors pelasi useita sarjapelejä.

– Ystävyysotteluitakin pelattiin, muun muassa poliiseja ja Suntinrannan Veikkoja vastaan, Krokfors muistaa.

Kokkolasta Tuula Krokfors muutti pois vuonna 1981 ja ikää oli silloin 20. Oulussa hän opiskeli kuntohoitajaksi sekä fysioterapeutiksi. Opiskeluaika oli yhteensä kolme ja puoli vuotta. Oulusta matka jatkui Siilinjärvelle, jossa Krokfors toimi paikallisessa kuntoutumiskeskuksessa fysioterapeuttina.

– Siellä olin töissä viisi vuotta. Olin aina halunnut ulkomaille töihin ja vuonna 1991 muutin Sveitsiin, Krokfors kertoo.

Sveitsissä Krokfors asui 20 vuotta Zurichissä, jossa hänellä oli oma vastaanotto ja hän työskenteli yhdessä kahden leikkaavan ortopedin kanssa, sekä Chur-nimisessä kaupungissa, joka on maan vanhin kaupunki ja suunnilleen Kokkolan kokoinen.

Myös siellä hänellä oli oma vastaanotto, mutta toimi myös paikallisen Piranha-naisjoukkueen fysioterapeuttina ja huoltajana. Kaudella 2017-18 joukkue voitti triplan, eli maan liigamestaruuden, cupmestaruuden sekä Super-cupin. Seuraavalla kaudella tuli Supercupin voitto sekä hopeaa liigassa ja cupissa.

– Joukkueessamme noin puolet oli maajoukkuepelaajia.

Kokkolaan Tuula Krokfors palasi 2019, lähinnä perhesyistä. Oma vastaanotto on, mutta työtahti ei ole yhtä hektinen kuin mitä se oli Sveitsissä.

–Tahti oli kova. Asiakkaita oli 16-20 per päivä. Kokkolaan palattuani en kuitenkaan halunnut jäädä laakereille lepäämään. Sen verran nuori vielä olen, Krokfors toteaa hymyssä suin.

–Tykkään työstäni, mutta en ole toimintaa liian paljon halunnut laajentaa. Viikossa minulla on ehkä 12 asiakasta.

Siilinjärvellä asuessaan Tuula Krokfors oli mukana perustamassa Kuopion Mimmifutista (KMF), jossa hän myös valmensi tyttöjoukkuetta.

–Valmensin C-tyttöjoukkuetta, joka vuonna 1988 osallistui Kokkola-Cupiin. Tyttöjen kanssa kävimme meidän mökillä uimassa.

”Olin aina halunnut ulkomaille töihin ja vuonna 1991 muutin Sveitsiin.

#