keskiviikko 8.12.2021 | 17:12
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Johanna Juntusen kolumni: El Salvador puhdistaa mainettaan – huipputiukat koronatoimet yllättivät

Ke 19.5.2021 klo 18:00

Vasta 1992 loppunut verinen sisällissota ja väkivaltaiset jengit tulevat yleensä mieleen, kun puhutaan Guatemalan ja Hondurasin rajanaapurista, El Salvadorista. Vielä kaksi vuotta sitten San Salvador piti hallussaan maailman murhapääkaupungin titteliä. Menestykset ovat olleet kiven alla. Mutta Väli- ja Etelä-Amerikan koronavirustilastoja silmäillessä huomio kiinnittyy yhteen kummajaiseen: El Salvadoriin.

Pikkuruisessa maassa (20 041 km2) on 6,5 miljoonaa asukasta, ja se on Amerikkojen tiheimmin asuttu valtio. Maa sulki rajansa heti, kun tieto pandemiasta levisi. El Salvadorissa on tähän mennessä todettu alle 71 000 tartunnan saanutta. Kuolleita on hieman yli 2000. Hondurasin vastaava luku on lähes 6000 ja tartunnan saaneita on yli 225 000. Sama kaava toistuu muissa naapurimaissa.

Pandemian alussa El Salvadorissa tehtiin selväksi, että lakia on noudatettava. Asevoimat määrätiin paikalle, kun Libertad-kaupungin kaduilla näkyi liikaa maskittomia. Jengit valvoivat maskipakkoa hallitsemillaan alueilla.

Viesti meni perille. Silmiinpistävintä on se, että vielä toukokuussa 2021 maskitonta elsalvadorilaista on lähes mahdoton löytää pääkaupungista tai maaseudulta. Jopa yksin tien vierustaa kulkevilla asukkailla on maski kasvojen suojana. Kukaan ei valita maskien epämukavuudesta trooppisen kosteassa kuumuudessa.

Presidentti Nayib Bukelen hallitus käytti miljardeja dollareita koronavirustoimiin 2020. Huikean hinnan ymmärtää, kun vierailee maassa.

Pääkaupungissa on joka puolella moderneja kuumemittareita, jotka mittavaat lämmön ranteesta; käsidesiasemia ja turvahenkilöstöä vahtimassa, että jokainen käy rutiinin läpi. Ostoskeskuksiin, ruokakauppoihin, ravintoloihin, apteekkeihin tai edes huoltoasemille on turha yrittää pujahtaa kuumemittarin ohi, saati sitten maskittomana. Käsihygieniasta ja turvaväleistä muistuttavia kylttejä näkyy kaikkialla.

El Salvadorin koronalukuihin on syytä suhtaututa varauksella, mutta keskustelut paikallisten kanssa saivat vakuuttuneiksi, että maa on löytänyt kaavan menestykseen - ainakin mitä tulee pandemian taltuttamiseen.

Kokkolasta lähtöisin oleva kirjoittaja on Ylen Kalifornian-toimittaja.

#