maanantai 6.12.2021 | 17:42
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Outi Airolan pääkirjoitus: Tuleeko meille tympeä kesä?

Outi Airola
Ke 26.5.2021 klo 11:50

Uskomaton voima kyllä pienellä viruksella. Se halvaannuttaa elämän kuin sota konsanaan. Pahinta on, että ihmisten mieli alkaa painua maahan. Kaikki normaali on nyt poissa. Ei tiedetä, miten kesätapahtumille käy, onko lasten kesäleirejä tai ylipäätään mitään. Yrittäjiltä ja kulttuurikansalta alkaa usko loppua eikä ihme. Eihän sitä vieläkään tajua, että kauppakeskuksessa saa pyöriä 2000 ihmistä vaikka päivän, mutta elokuvia, teatteria tai musiikkia pääsee kokemaan vain kourallinen kerrallaan – jos sitäkään. On tiedetty, että taide on yhteiskunnalle vaarallista, mutta että näin vaarallista?

Vaalien ennakkoäänestys alkoi tänä aamuna. Niistäkin puuttuu tunnelma kokonaan. Ei niin, että olisi tullut itsekään pyörittyä toriteltoilla ja makkarakojuilla, mutta ovathan ne kertoneet, että nyt tapahtuu. Ilmapalloja, ihmisiä, vaalitunnelmaa. Enpä olisi arvannut, että jonakin päivänä kaipaan näitä asioita.

Nyt ei auta kuin tsempata. Ne ehdokkaat, jotka hallitsevat somen, voivat kampanjoida siellä.Toivottavasti ne, jotka eivät hallitse, saavat sen verran apua, että voivat kertoa näkemyksistään edes muutamalla rivillä. Vaalikoneisiin on jotenkin mennyt usko. Ne antavat kummallisia vastauksia ja luulen, että harva valitsee ehdokkaansa niiden tulosten pohjalta.

Tosiasia on, että jokainen löytää ehdokkaan, kun viitsii vähän kysellä ja kuunnella. Mutta kun vaalit eivät näy, ne saattavat unohtua kokonaan. Tämä olisi harmi, sillä nyt on kaupungissa paljon hyviä ehdokkaita. On nuoria vasta-alkajia täynnä ideoita, on vanhoja konkareita, joilla on kokemusta ja pitkä perspektiivi. Molempia tarvitaan.

Kokkola on nyt tienhaarassa. Kehittyykö kaupungista eteenpäin katsova ja kansainvälinen rannikkokaupunki vai ummehtunut maakuntakeskus? Kyse ei ole niinkään puolueista, vaan valtuutettujen henkisestä tilasta ja näkemyksestä. Harmi, että henki ei pääse nyt kulkemaan, mutta ehkä sen voin aistia.

Kuten edellisessä pääkirjoituksessa totesin, kaikki voi muuttua yhtäkkiä. Toivotaan, että koronatilanteen kohdalla käy samoin.

outi.airola@kokkolalehti.fi

”... elokuvia, teatteria tai musiikkia pääsee kokemaan vain kourallinen kerrallaan – jos sitäkään. On tiedetty, että taide on yhteiskunnalle vaarallista, mutta että näin vaarallista?

#