maanantai 6.12.2021 | 16:37
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Roskarukalle toiset portaat, ulkosali ja monitoimikiipeilyteline – Yksi kaupungin suosituimmista lähiliikuntapaikoista uudistuu tämän kesän ja ensi vuoden aikana

Maria Store
Ke 26.5.2021 klo 14:45 | päivitetty ke 15:22

Yksi kaupungin suosituimmista lähiliikuntapaikoista uudistuu tämän kesän ja ensi vuoden aikana. Roskarukan uudistus tapahtuu 110 000 euron valtionavustuksen voimin, jonka Kokkolan kaupunki hiljattain sai.

Ensimmäisenä Roskarukalle saadaan toiset kuntoportaat, ohikulkutien puoleiseen mäkeen. Elementtejä on jo valmistettu ja ne asennetaan rinteeseen vielä alkukesän aikana.

– Portaista tulee hieman jyrkemmät kuin edellisistä. Niihin saadaan myös lyhyempi askelma, kertoo kaupunginpuutarhuri Sini Sangi.

Myöhemmin kesällä laajennetaan pysäköintialuetta. Kevyen liikenteen kulku eriytetään pysäköintialueesta, jotta alueella on turvallisempaa liikkua.

– Viimeisenä palikkana tänä kesänä valmistuu ulkokuntosali ja leikkipaikka.

Ne sijoittuvat vierekkäin nykyisen grillipaikan taakse, lähelle nykyisiä kuntoportaita.

– Aidatulle leikkipaikalle tulee monitoimikiipeilyteline, vähän samantyyppinen kuin Meripuiston laiva. Asukaskyselyssä toivottiin lapsille sellaista leikkipaikka, jossa he viihtyvät sen aikaa, kun itse treenaa. Varsinaista leikkipuistoa tästä ei kuitenkaan tule.

Kuntosalista tulee Sangin mukaan ”tositreenaajien” sali, jonne tulee pelkästään painoyksiköllisiä välineitä.

– Eli se on puhtaasti ulkokuntosali, jossa voi tehdä kunnon salitreenin. Lämmittelylaitteita ei tule, vaan lämmön voi ottaa kuntoportaissa tai pururadalla.

– Roskarukan ulkokuntosali täydentää hyvin kaupungin muuta ulkosalitarjontaa.

Torkinmäellä toiminnot keskittyvät kehonpainoharjoitteluun, Isokylässä on mahdollista treenata sekä painoyksiköllisillä välineillä että kehonpainolla.

– Meripuiston kuntoiluvälineet on suunnattu myös kuntoutujille ja ikäihmisille.

Ulkokuntosali ja leikkipaikka valmistuvat alkusyksystä. Myöhemmin pururadalle on tulossa kehonpainotreeniin perustuvia välineitä, esimerkiksi leuanvetotankoa.

Sangi sanoo, että pysäköintialueen remontin aikana pysäköintiä ohjataan Halkokarin Isoväylän varteen.

– Muuten pyrimme siihen, että aluetta voi käyttää normaalisti rakentamisen aikana. Keskeneräisiin rakenteisiin ei tietenkään saa mennä. Ilmoitamme sitten kun on valmista.

Ensi vuoden projektiksi jää skeittipaikan uudistaminen. Sen suunnittelusta vastaa Windmill Skatepark Solutionsin Tuomo Ritakallio, joka on suunnitellut sekä Isokylän että Hollihaan skeittipaikat.

Suunnittelussa on otettu huomioon käyttäjien toiveet. Keskustelua on käyty esimerkiksi suunnittelijan ja paikallisten skeittaajien yhteisessä WhatsApp-ryhmässä. Skeittaajat ovat toivoneet skeittipaikkaan esimerkiksi isompia kaaria, ja niitä on myös luvassa.

–  Olemassa oleva pohja mahdollistaa Kokkolan muista skeittipaikoista poikkeavan ja haastavamman harrastusympäristön, kertoo Ritakallio.

Uuden skeittipaikan rakentamisessa hyödynnetään nykyistä asfalttipohjaa. Se päällystetään osittain komposiittipinnoitteella.

– Sen päälle rakennetaan myös betonisia skeittiparkkirakennelmia. Nykyiset puurakennelmat viedään pois.

Ensi vuonna Roskarukalla kunnostetaan myös grillipaikkaa ja kuntorataa. Kaksivuotisen hankkeen aikana uusitaan myös valaistusta.

//26.5. klo 15.21 Muokattu otsikkoa.

#