lauantai 19.6.2021 | 21:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Outi Airolan pääkirjoitus: Niin kuin lastut lainehilla

Outi Airola
Ke 2.6.2021 klo 09:50 | päivitetty ke 10:43

Jostakin kirjoituksesta tarttui mieleen otsikon rivi. Siinä suomalaisen päätöksenteon nykytilaa kuvattiin tällä: näkemykset ja visiot puuttuvat, poliitikot pomppivat äänestäjien peukkujen perässä kuin jänikset. Some-maailma on tehnyt poliitikoista lastuja laineilla. Oma näkemys vaihtuu lennossa, kun yleinen mielipide ottaa uutta suuntaa.

Onhan se surullista. Viisaus ei varmasti asu päivittäin vaihtuvissa kohuissa ja kuvioissa. Iso kuva maailmasta ja elämästä on kaiken perusta. Ei perheessäkään vaihdeta suunnitelmaa joka päivä sen mukaan, mikä ketäkin kulloinkin miellyttää. Se on vähän sama asia kuin jos tänään syötäisiin hampurilaisia, huomenna hampurilaisia ja sitten taas hampurilaisia, koska kaikkia pitää miellyttää. Tulisi yksipuolista ja epäterveellistä, mutta kaikki olisivat tyytyväisiä.

Pääministerin aamiaiskohu ei kuulu tähän kategoriaan, mutta sekin kertoo jotakin tästä ajasta. Meillä on valtavan suuria kysymyksiä odottamassa koko ajan. Silti kykenemme keskustelemaan vain tämän mittakaavan asioista. Joidenkin mielestä kyseessä on maailmanluokan ongelma, joka vaatii suurin piirtein pääministerin eroa. Itse näkisin, että tilanne on syntynyt epäselvästä ohjesäännön tulkinnasta. En ole mikään suuri Marin-fani, mutta täytyy ihailla hänen paineensietokykyään. Joku toinen olisi jo kaatanut aamiaismurokuppinsa ja huutanut: Pitäkää puuronne p...kele! Ehkä hän on tyytyväinenkin. Puurokohu vei huomion hänen erikoisesta suurituloisten verotuksen kiristys-lausunnostaan, joka on kääntynyt mutkalle jo muutaman kerran.

Onhan se hyvä, että meillä johtajien jakkaroita heilutellaan mielellään. Se kertoo siitä, että suomalaisen silmä on tarkka. Poliitikkojen toimia ei mitata silmämääräisesti, vaan tarkalla viivottimella. Olemme pitäneet pitkään maailmassa ykkössijaa vähiten korruptoituneena maana. Nyt olemme hiukan pudonneet kärjestä, mutta Marinin perheen murotkaan eivät meitä kovin alas vie. Ehkä nyt, kun kuntavaaleihin on aikaa reilut kymmenen päivää, voisimme kuitenkin keskittyä niihin asioihin, joista kunnissa päätetään.

outi.airola@kokkolalehti.fi

”En ole mikään suuri Marin-fani, mutta täytyy ihailla hänen paineensietokykyään. Joku toinen olisi jo kaatanut aamiaismurokuppinsa ja huutanut: Pitäkää puuronne p...kele!

#