lauantai 19.6.2021 | 21:19
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Veikko Halmetojan kuratoimassa kesänäyttelyssä ”ITE pilvessä” aurinko paistaa poutapilvien lomasta.

Sini Sulkakoski
Ke 2.6.2021 klo 09:55

– Olen valinnut näyttelyyn taiteilijoita, joiden teoksista aukeaa näkökulma heidän sisäiseen maailmaansa. Pidän saduista ja tarinoista - iloisista ja synkistäkin, kunhan ne tuntuvat todelta, kertoo kuraattori Veikko Halmetoja.

Näyttelyn teema sukeltaa syvälle pään sisään ja käsittelee tekijöidensä minäkuvaa sekä suhdetta ympäröivään maailmaan. Ajatukset kohoavat pilviin, nauravat todellisuudelle ja luoden siitä absurdin kuvan.

– Ajatus tämän nimisestä näyttelystä lähti siitä kun mietin, kuinka monimerkityksellinen sana ”pilvessä” onkaan. Toiselle se peilaa ajatuksia kauniista kesäpäivästä, kun taas toiselle se voi tarkoittaa päihteiden käyttöä. Näyttelyn teoksissa heijastuukin pilvi ja pilvet hyvin abstrakteilla eri tasoilla.

Halmetojan näyttelyssä on mukana neljätoista taiteilijaa – niin koulutettuja kuin itseoppineita kuvataiteilijoita.

– Eläviä ja edesmenneitä, outsider-taidetta ja nykytaiteen keskiössä toimivia tekijöitä.

Halmetoja halusi valita näyttelyyn sellaisien tekijöiden töitä, jotka käsittelevät omia mielikuvia maailmasta tunteellisella, eikä niinkään teoreettiseltä pohjalta.

– Halusin tekijöiden löytävän ”Pilvessä” -teeman sisäisen merkityksen ilman, että näyttelyn nimi kuitenkaan ohjaa sitä omaa teosta liiaksi.

ITE Pilvessä -näyttelyssä on mukana maalauksia ja veistoksia, valokuvia sekä videota. Osa näyttelyn teoksista on uusia ja ensi kertaa esillä tässä näyttelyssä, osa on jo klassikoita.

– Nykytaiteen eri tekniikat näyttäytyvät runsaana mutta kauniisti soljuvana kokonaisuutena näyttelyssä, jonka tarinalliset rinnastukset saavat pään pyörälle, toteaa Halmetoja lopuksi.

ITE pilvessä -näyttely K.H.Renlundin museon ITE museossa 16.6.–10.10.2021

”Näyttelyn teoksissa heijastuukin pilvi ja pilvet hyvin abstrakteilla eri tasoilla.

#