lauantai 19.6.2021 | 22:17
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Annika Mäkelän kolumni: Zeniä kynsien alla

Annika Mäkelä29
Ke 2.6.2021 klo 10:10

Kevätmania iskee joka vuosi. Haen lumilingon lainaan naapurista ja raivaan kolauskasoja pois nurmikolta ja terassilta. Kevätaurinko hoitelisi homman melko pian ilman minuakin, mutta kun keväästä saa vainun, puutarhaninjavaistot ottavat vallan. Ohennan yhden kukkapenkin reidenkorkuista lumipeitettä lapiolla puoleen. Se saattaa olla kukkasilleni karhunpalvelus, mutta alitajunnassa on alkanut raksuttaa sekuntinäytöllinen lähtölaskenta kesään. Päässä soi Laura Moision Puutarha. ’Mä teen mitä vaan, jotta pääsen puutarhaan. Mä teen mitä vaa-a-aan!’ Hävettää vähän, kun ihmisiä kulkee ohi meidän kadulla. Ymmärrän miten järjettömältä tämä vaikuttaa.”

Näin kirjoitin muistiooni 2. huhtikuuta. Sen jälkeen kevät on ottanut homman haltuun ja kesäkin on niin lähellä, että sen tuuheaa nurmiturkkia yltää melkein jo mehujääntahmein kämmenin silittämään. Eskarilaiseni on julkaisupäivänä toista päivää kesälomalla ja ekaluokkalaisella on kesälomaan enää pari koulupäivää. Olen leikannut ruohon jo kahdesti ja kaivanut uuden kukkapenkin.

Puutarhassa mieleni on kumman levollinen, vaikka peukaloni ovat itsepintaisesti kaikkea muuta kuin vihreät. On ihanaa olla aloittelija ja häslätä ilman suuria odotuksia. Joka kerta kun jokin puhkeaa kukkaan, olen itseeni aidosti tyytyväinen ja epäonnistumiset laitan kernaasti talven ja kasvuvyöhykkeen piikkiin. Maan kuopimisessa on jotakin alkukantaisen tyydyttävää. Rutiineihini kuuluu kiertää puutarha pyjamassa teekupin kanssa. Värit ovat kauneimmillaan alkuillan pehmeässä valossa ja joka ilta jokin uusi kasvi on puhjennut kukkaan tai yllättäen kasvattanut lautasen kokoiset lehdet. Muutosta on kiehtovaa seurata.

Puutarha opettaa malttia (kuten huhtikuiset muistiinpanoni osoittavat, tämä on minulle hyödyllinen oppitunti), mutta myös palkitsee siitä odottamatta ja ruhtinaallisesti. Kesän sadepäivätkin saavat positiivisen merkityksen.

Kirjoittaja ei ole uskonnollinen, mutta pitää mietelauseesta ”Paras paikka löytää Jumala on puutarhassa - vain siellä voit kaivaa itsesi lähemmäs häntä”. Kirjoittajan Jumala on mielenrauha.

”On ihanaa olla aloittelija ja häslätä ilman suuria odotuksia.

#