lauantai 19.6.2021 | 20:35
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Suntin ympäri kahdesti päivässä – 102-vuotias Lilly Itkonen lenkkeilee ahkerasti päivittäin

Sini Sulkakoski
To 3.6.2021 klo 08:05 | päivitetty to 08:14

– Sunti ympäristöineen on todella ihana! Varsinkin Englanninpuiston alue on aivan hurmaava, samoin Brita Marian puisto, toteaa pitkänlinjan lenkkiaktiivi Lilly Itkonen.

Reilu satavuotias Itkonen ei lenkkikilometrejään laske, vaan tavallisesti hän kiertää Suntia ympäri muutaman kerran päivässä ”Cadillacillaan”, niin kuin Itkonen sinistä rollaattoriaan kutsuu.

– Lenkkeilystä on tullut jo ihan pakko! Heti aamusta lähden ensin aamulenkille, ja iltapäivällä menen sitten toisen kerran. Olen aina harrastanut hyötyliikuntaa, joten tämä on jo täysin elämäntapa.

Kovakuntoinen Itkonen kävelee päivittäin mahdollisimman moneen paikkaan. Ennen koronaa hän kävi aktiivisesti myös kuntosalilla.

– Pysyypähän kunnossa!

Itkonen on syntyjään kokkolalainen, mutta elämä vei pitkäksi aikaa asumaan Imatralle. Takaisin synnyinkaupunkiinsa Itkonen muutti takaisin vuonna 2008.

– Aluksi se oli outoa, kun ”vanhat tutut paikat” olivat muuttaneet muotoaan tai poistuneet kokonaan. Vaikka vierailin täällä jonkin verran Imatralla asuessani, tutut ihmiset Kokkolassa kävivät aikalailla vuosien aikana vähiin.

Reilun kolmentoista vuoden aikana uusia tuttavuuksia Kokkolasta on kuitenkin syntynyt.

– Mutta onhan se selvää, ettei 102-vuotias enää ihan jokaista vastaantulijaa tunne. Minulla on pieni silmävamma, joka omalta osaltaan hieman haittaa ihmisten näkemistä ja havainnoimista.

Lenkkeilypaikkana Suntin ympäristö kerää Itkoselta paljon ylistyssanoja.

– Suntin uimahallin puoleinen suora on vähän yksitoikkoisempi, mutta ”toispuolel jokkee” on aina paljon vilinää!

Kerta toisensa jälkeen Itkosta ilahduttaa nähdä Hollyhaan puistossa lapsia rullaluistimien- ja lautojen kera. Lapsista lähtevä ääni ilahduttaa joka kerta.

– Hollyhaasta on hyvä jatkaa paljon historiaa sisällään pitävään Englanninpuistoon!

Yksi paikka Suntin varrella on Itkoselle kuitenkin aivan erityisen tärkeä. Se kohta löytyy Eskon saaren ja amfiteatterin välistä.

– Se on tämä iso ja komea puu, Terijoensalava! Tässä on niin kauniit oksat, ja kokonaisvaltaisesti tämä puu on todella uljas näky!

Usein Itkonen myös istahtaa Suntin varren penkeille vain maisemia ihailemaan.

– Talven jälkeen heräilevä luonto viehättää. Sorsien ja lokkien saapumista kaupunkikuvaan on myös mukava seurata.

Itkonen on Suntin varren lenkkireitistään jo useimmille niin tuttu näky, että tervehdyksiä satelee matkan varrella jatkuvasti.

– Myös se on mukavaa, kun aikojen saatossa on tullut usea koirakaverikin tutuksi!

”Talven jälkeen heräilevä luonto viehättää. Sorsien ja lokkien saapumista kaupunkikuvaan on myös mukava seurata.

#