torstai 2.2.2023 | 16:41
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Minna Maunumäki tutkii väitöskirjassaan opiskelumaailman suorittamiskeskeisyyttä

Sini Sulkakoski
Ke 9.6.2021 klo 10:10

Yliopisto-opettaja Minna Maunumäki lähti väitöskirjassaan tutkimaan tämän päivän opiskelupaineita ja suorituskeskeisyyttä.

– Opiskelijat opiskelevat sen mukaan miten he kokevat, että heitä tullaan lopuksi arvioimaan. Tämä sama pätee kaikilla koulutusasteilla. Omat havaintoni työssäni vahvistivat tätä mystistä ilmiötä ja tuntui, että tätä täytyy lähteä tutkimaan enemmän, kertoo Minna Maunumäki.

Maunumäki tarkastelee väitöskirjassaan yliopisto-opiskelijoiden oppimisen arviointia ja yliopisto-opetusta opetuksellisista ja poliittisista näkökulmista käsin. Tutkimus perustui yliopistossa opettavien haastatteluihin.

Kaikkiaan väitöskirjan työstäminen kesti viisi vuotta. Perhe-elämän, opetustyön sekä väitöskirjan yhdistäminen toisiinsa onnistui hyvällä suunnittelulla.

– Koen myös, että nämä kaikki ovat myös tukeneet toisiaan. Kun tutkin sitä mitä teen työkseni, niin se on auttanut minua kehittymään työssäni entisestään.

Väitöskirjassaan Maunumäki ottaa kantaa eritoten oppimisen vuorovaikutukseen ja suorituskeskeisyyteen.

– Yhteiskunta on asettanut paineita, että yhä nuorempana pitäisi osata enemmän ja enemmän. Huippujen kasvattaminen alkaa jo heti lapsesta, ja nykypäivän vaatimukset ovat jo todella kovia. Jatkuva oppimisen vaade kohdistuu myös aikuisiin, koska paine työelämän puolelta on niin kova.

Maunumäki haluaa kannustaa ihmisiä itsemyötätuntoon: omasta työstä ja opiskelusta löytää aina virheitä, mutta virheet ovat inhimillisiä.

– Ihminen ajautuu helposti menemään vaikka väkisin kohti yhteiskunnan asettamia odotuksia ja pyrkimyksiä. Jokainen voisi pysähtyä miettimään, ettei aina tarvitsisi tavoitella sitä huippusuoritusta vaan, että riittävän hyvä riittää. Että se oma tekeminen on kestävää, ja että sitä kyseistä työtä jaksaisi tehdä mahdollisimman pitkään.

Maunumäki nostaa suorituskeskeisyydestä esimerkiksi näillä viikoilla jaetut kevätjuhlien todistukset.

– Aika monessa kodissa syynätään numeroita ja lasketaan keskiarvoja. Ne eivät ole mielestäni opiskelussa niitä tärkeimpiä asioita vaan se, kuinka lapsi tai opiskelija voi henkisesti.

Maunumäen kasvatustieteen väitöskirja tarkastetaan Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa tulevana perjantaina, jonka jälkeen hän aikoo pitää paineista vapaan kesäloman.

– Toivottavasti pääsisi festareille ja erilaisiin tapahtumiin! Haaveilen myös siitä, että voisin edes hetken elää ilman mitään aikatauluja ja suoritteita.

”Jokainen voisi pysähtyä miettimään, ettei aina tarvitsisi tavoitella sitä huippusuoritusta vaan, että riittävän hyvä riittää.

#