lauantai 19.6.2021 | 21:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kuosmasen elokuva Cannesin pääsarjaan!

Sini Sulkakoski
Ke 9.6.2021 klo 10:20

Juho Kuosmasen ohjaama ja Elokuvayhtiö Aamun tuottama Hytti nro 6 on valittu Cannesin elokuvajuhlien arvostettuun pääkilpasarjaan. Valinta kirjoittaa uutta suomalaista elokuvahistoriaa, sillä viimeiseen 40 vuoteen sarjassa ei ole nähty teoksia muilta suomalaisohjaajilta kuin Aki Kaurismäeltä.

– Itse saimme tiedon asiasta muutama päivä ennen virallista julkistusta, ja kieltämättä siinä shampanjat tuli kilisteltyä, kertoo elokuvayhtiö Aamun kokkolalaislähtöinen tuottaja Jussi Rantamäki.

Juho Kuosmasen ja Rantamäen yhteistyössä syntynyt Hymyilevä mies niitti Cannesissa kultaa ja kunniaa vuonna 2016, jolloin samaan aikaan Hytti nro 6:n valmistelutyöt olivat jo käynnissä.

– Sanotaan niin, että kun edellisellä elokuvalla voitettiin Cannesin kakkossarja niin kyllä ajatus hiipi mieleen siitä, että seuraavan elokuvan täytyy tavoitella pääsarjaa, toteaa Rantamäki.

Cannesin elokuvajuhlat jäivät koronan vuoksi viime vuonna järjestämättä, joten järjestäjillä oli valittavinaan elokuvia kilpailuun kahden vuoden edestä. Maailman merkittävimmän elokuvatapahtuman pääkilpasarja on sen kruununjalokivi, ja hakijoita kyseiseen sarjaan vuoden tauon jälkeen oli muutama tuhat. Lopulta 24 elokuvaa valittiin pääkilpasarjaan mukaan.

– Näillä näkymin pääsemme Ranskaan paikanpäälle katsomaan, kuinka elokuvan käy. Nyt, noin kuukautta ennen lähtöä valmistelemme erilaisia pr-materiaaleja ja muita pieniä mutta tärkeitä asioita.

Näyttelijä Seidi Haarla

Samaan aikaan iloa varjostaa pieni varjo kulttuurialaan kohdistuvista leikkauksista.

– Elokuva-alan puolesta voisin sanoa, että nyt kun koko maailman elokuvahuomio on kääntymässä hiljalleen Suomea kohti niin on todella ikävää, jos täällä on samaan aikaan käynnissä suuret leikkaukset kohdistuen kulttuurialaan.

– Meillä on Kuosmasen kanssa nyt viidentoista vuoden yhteistyö takana, jonka olemme edenneet yhdessä askel askeleelta. Ilman kulttuurialalle myönnettyjä tukia esimerkiksi Hymyilevä mies sekä Hytti nro 6 olisi ollut lähes mahdotonta toteuttaa.

Rantamäki ei osaa vielä sanoa, että missä ja milloin elokuvan voisi Kokkolassa nähdä. Kaikki riippuu rajoituksista - eritoten kulttuuri- ja tapahtuma-alaan liittyvistä.

– Kyllä meillä kovasti olisi toiveena, että syksyllä järjestettävillä Kinojuhlilla se päästäisiin esittämään, tavalla tai toisella!

”Ilman kulttuurialalle myönnettyjä tukia esimerkiksi Hymyilevä mies sekä Hytti nro 6 olisi ollut lähes mahdotonta toteuttaa.

#