maanantai 6.12.2021 | 15:37
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Kokkola-lehden pääkirjoitus: Ohituskaista ei ole käytettävissä

Outi Airola
Ke 7.7.2021 klo 12:00

Kova kohkaus on ollut päällä kaupungissa siitä, miksi Pride-värisuora putsattiin Purjeen luota niin pian pois. Eilen aamulla katsoin, että kaupungin työntekijät pesivät pois Lidlin läheltä seinämaalauksia. Kyseessä saattaa olla aivan normaali toimintakulttuuri, jossa töhryiksi luokitellut taideteokset saavat äkkilähdön kaupungin katukuvasta.

Työhönsä palkattu siivooja ei näe eroa siinä, onko kyseessä kirkkovene vai ideologinen kannanotto. Se ei kuulu heidän tehtäviinsä: arvioida taideteoksen laatua, sanomaa tai sisältöä ja tehdä poistoratkaisuja siltä pohjalta. Heidän luutunsa heiluu siellä, missä ylimääräistä maalia on tarttunut yön aikana jonnekin.

On tärkeää, että Pride-asiaa pidetään yllä. Yhteiskunnassamme kaikkien tulee saada elää tasavertaisina riippumatta sukupuolisesta suuntautumisesta, syntymälahjoista tai varallisuudesta. On hienoa, että Pride on saanut uudet sukupolvet nousemaan barrikadeille. Näitä barrikadeja tarvitaan – aivan kuten tarvittaisiin barrikadeja monen muunkin asian ympärille. Meillä on kasvavat tuloerot, paljon lapsiköyhyyttä, alkoholisteja jotka eivät saa hoitoa, asunnottomia, pitkäaikaistyöttömiä, köyhiä eläkeläisiä – puhumattakaan mielenterveysongelmista kärsivistä lapsista, nuorista ja vanhuksista.

Jokainen valitsee agendansa. Itse olen kieltäytynyt monesta hyvästä ja tärkeästä ja valinnut, että kannan korteni kekoon työttömien toiminnan kautta. Katson, että sitä kautta perheiden elämää paranee ja lapsetkin hyötyvät, kun aikuiset pysyvät rattailla. Pride on saanut paljon ”lapiomiehiä ja -naisia”, jotka jaksavat ylläpitää asiaa ja viedä yhteiskuntaa eteenpäin. Se on hieno juttu. Jonakin päivänä meillä on tasavertaisempi yhteiskunta, jossa kaikki sateenkaaren värit hehkuvat taivaalla yhtä kirkkaina.

Muutos ei tapahtu yhtäkkiä. Suomessa on ajattelun, mielipiteen ja sananvapaus, joka tarkoittaa sitä, että saa olla eri mieltä. Meillä on paljon uskonnollisia liikkeitä, jotka näkevät asiat omalla tavallaan. Heille pitää antaa ajattelun vapaus. Kun aika kuluu, asiat muuttuvat uusien sukupolvien kautta. Se voi tuntua kipeän hitaalta, mutta se on ainut tie. Ohituskaista ei ole käytettävissä.

outi.airola@kokkolalehti.fi

”Meillä on paljon uskonnollisia liikkeitä, jotka näkevät asiat omalla tavallaan. Heille pitää antaa ajattelun vapaus. Kun aika kuluu, asiat muuttuvat uusien sukupolvien kautta.

#