keskiviikko 8.12.2021 | 17:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Jussi Seppäsen kolumni: Siesta

Jussi Seppänen
Ke 7.7.2021 klo 11:00 | päivitetty ke 11:04

Aivot ei toimi helteellä. Tämän tiedän varmaksi.

Saattaa olla, että ne eivät toimi muussakaan säässä, mutta siitä on hankalaa saada todisteita. Vain itseensä osaa verrata.

Mutta siis heikko on ihminen! Ilman lämpötila heilahtaa parikymmentä astetta normaalista ja heti on ukko kanveesissa. Eikä tämä ole mikään vitsi. Kolmen tunnin päiväunet tuntuvat olevan helteissä ehdoton minimi.

Töitä, eli kirjoittamista teen öisin. Kesäyöt ovat kauniita ja happihypyt viileitä. Aurinko ei tee koneen näytöstä sameaa. Kaikki tuntuu mahdolliselta.

Omista työajoista päättäminen on tietysti poikkeuksellinen oikeus. Tiedostan kyllä tämän. Iloitsen ja kiitän itseäni tästä mahdollisuudesta.

Muualla, lämpimässä maailmassa helteen ja työn tekemisen ristiriita on ratkaistu siestalla. Suomessa sama ongelma on toistaiseksi hoidettu keksimällä heinäkuu. Molemmissa ratkaisuissa on sama pohja-ajatus: Voimia kannattaa säästää.

Rakenteellisesti tarkasteltuna siesta on näistä tietysti älykkäämpi kuvio, koska yhteiskunta pyörii koko ajan tehokkaasti. Suomen heinäkuussa taas ei olisi pidennettynä järjen hiventä. Toistaiseksi meidät tietysti pelastavat talvet.

Kuukauden mittaisena heinäkuinen lepäily kyllä toimii, mutta mitä pidemmiksi hellejaksot Suomessa tulevaisuudessa käyvät, sitä selkeämmin on uudet parametrit otettava jaksamisessa huomioon.

Työtä kannattaa tehdä silloin, kun siitä on eniten hyötyä ja vähiten vaivaa. Nykyisin ja varmasti jatkossakin sen tärkein aika on talvi, mutta tulevaisuuden pitkissä kesissä ehkä myös ilta ja aamu.

Kirjoittaja on Turussa asuva kokkolalainen.

”Ilman lämpötila heilahtaa parikymmentä astetta normaalista ja heti on ukko kanveesissa.

#