lauantai 25.9.2021 | 13:23
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Kälviäläisheittäjä Jarmo Marttila voitti sunnuntaina 50. kerran järjestetyn Pihtiputaan keihäskarnevaalien pääkilpailun: "Ei se unelmaheitto ollut"

Seppo Järvelä
Ke 7.7.2021 klo 11:15

Tänä vuonna kolmessa kilpailussa yli 80 metrin rajan keihästä heittänyt Jarmo Marttila on tyytyväinen saavuttamiinsa tuloksiin.

– Mukavahan noita tuloksia on heitellä, Kälviän Tarmoa edustava Marttila tuumaa.

Jarmo Marttila heitti kesäkuun puolivälissä Kankaanpäässä ennätyksekseen 82,04, joka on kolmanneksi paras suomalaisheittäjän tulos tänä kesänä.

– Ei se unelmaheitto ollut. Keihäs voi lentää vielä pidemmälle, jos saan kaikki tehot kohdistettua välineeseen.

Urheiluyleisön laajempaan tietoisuuteen kälviäläisheittäjä tuli sunnuntaina voitettuaan Pihtiputaan keihäskarnevaalien miesten pääkilpailun tuloksella 80,56.

– Voittoheitto syntyi ensimmäisellä kierroksella. Heitin vielä pari kertaa, mutta sen jälkeen jätin kilpailun siihen ja säästelin kipeytynyttä olkapäätäni, Marttila kertoo.

Jarmo Marttila kilpailee seuraavan kerran heinäkuun 18. päivänä Ylivieskassa. Hän heittää Jarkko Koski-Vähälän nimeä kantavassa kilpailussa.

– Sen jälkeen pidän reilun neljän viikon treenitauon. Heitän Lahden Motonet GP-kisassa elokuun 19. päivänä, Marttila kertoo.

Kauden päätavoite on Tampereella elokuun lopussa järjestettävät Kalevan kisat.

– Tavoitteenani on voittaa Suomen mestaruus ja päästä mukaan syyskuun alussa Tukholmassa järjestettävään Ruotsi-Suomi-maaotteluun.

Hyvän kehityksen taustalla on onnistunut harjoituskausi. Harjoituksen rytmitystä on myös tarkennettu isän ja valmentajan Jari Marttilan johdolla.

– On mietitty, mitä tehdään ja milloin. Voima on kehittynyt viime vuodesta ja se on hyvällä tasolla, 28-vuotias heittäjä sanoo.

Marttila on keskittynyt vuodenvaihteesta lähtien päätoimisesti urheiluun.

– Sairaanhoitajan opiskeluun kuuluvat muutamat viimeiset tentit saavat vielä odottaa, Marttila sanoo.

Marttila asuu Vaasassa ja harjoittelee Mustasaaren Botnia-hallissa. Sieltä löytyy kaikki, mitä huippu-urheilijan harjoituksiin tarvitaan.

– Olen treenannut talven aikana 10-11 kertaa viikossa harjoitusjaksosta riippuen. Botnia-hallissa olen pystynyt heittämään myös pitkiä 80 metrin kaaria hallikeihäällä.

Alkukauden hyvät heitot ovat asettaneet myös tavoitteet uusiksi. Ennen kauden alkua miehen ennätys oli vuonna 2019 heitetty 76,82.

– Minimitavoitteeni oli heittää tällä kaudella 80 metriä. Uskon pystyväni heittämään MM-kisarajan 85 metriä tai jopa 87 metriä, Marttila sanoo.

”Ei se unelmaheitto ollut. Keihäs voi lentää vielä pidemmälle, jos saan kaikki tehot kohdistettua välineeseen.

#