keskiviikko 28.7.2021 | 16:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Korona pakotti tapahtuma-alan yrittäjä Mika Paanasen uusille urille – Puolentoista vuoden jälkeen tapahtumateollisuuden toimijoilla näyttää jo paremmalta

Sini Sulkakoski
Ke 7.7.2021 klo 12:00

Tapahtuma-alan toimijat alkavat vähitellen huokaisemaan helpotuksesta koronarajoitusten hellittäessä.

Kokkolalaisen Ambient Audio Oy:n yrittäjä Mika Paananen toteaa, että omalla tavallaan korona kannusti laajentamaan liiketoimintaa paikalleen jäämisen sijaan.

– Esimerkiksi jo ennen koronaa tarjosimme striimauspalveluita vuokrakalustolla tarvittaessa, mutta ”tavallisten” keikkojen loppumisen myötä hankimme oman kamerakaluston pelkästään striimejä varten. Kehitimme siis jo olemassa olevaa tarjontaa entisestään koska näimme, että kysyntää tämän tyyliselle palvelulle on.

Ambient Audio on perustettu vuonna 2009, ja se tarjoaa kattavasti Suomen laajuisesti studio- ja liveäänityksiä sekä miksaus- ja valaisupalveluita.

– Palvelun laajentaminen striimauspuolelle oli sikäli hyvin luontevaa, koska kaikki tarjoamamme toiminnot tukevat toisiaan. Olemme sillä tavalla erilainen striimausyritys Kokkolan alueella, että pystymme tarjoamaan näitä kaikkia palveluita ”saman katon alta” täysin omalla kalustollamme.

Paananen kertoo, ettei yritys ole hakemisista huolimatta saanut kertaakaan mitään tukea toiminnalleen.

Koronan vaikutukset tapahtumateollisuuteen

Tapahtumateollisuus on koronasta pahiten kärsinyt toimiala, jonka elinkeinotoiminta on ollut vahvasti rajoitettua tai kiellettyä yhtämittaisesti maaliskuusta 2020 alkaen. Tapahtumateollisuuden teettämien tutkimusten ja kyselyiden mukaan alan yritysten liikevaihdot ovat tänä aikana pudonneet 80-95 %. Koko toimialan menetysten vuoden 2020 osalta on arvioitu olevan jopa 1,9 miljardia euroa.

Koronakriisin vuoksi tapahtumateollisuudessa on ollut lomautettuna lähes 10 000 työntekijää ja vuoden 2020 aikana työllistämättä jäi lähes 140 000 tilapäistä työntekijää.

Tapahtumateollisuudessa toimii noin 3200 yritystä valtakunnallisesti. Toimialan kokonaisarvo on 2,35 miljardia euroa ja se työllistää lähes 200 000 ihmistä. Ennen koronapandemiaa tapahtumatoimiala on ollut viimeiset vuodet vahvassa kasvussa niin alalla toimivien yritysten, alan kokonaisliikevaihdon kuin kannattavuudenkin mittareilla tarkasteltuna.

Lähde: www.tapahtumateollisuus.fi

Nämä tapahtumat järjestetään:

Kaustisen Kansanmusiikkijuhlat 12.-18.7.

Jaakon päivät 18.-25.7.

Lohtajan Kirkkomusiikkijuhlat 28.7.-1.8.

Kokkolan Viinijuhlat 30.-31.7.

Ykspihlajan kulttuuriviikko 16.-25.7.

Kokkola Cup 22.-25.7.

Kokkolan venetsialaiset 27.–29.8.

– Olemme silti onnekkaita, että kamerahankinnan myötä olemme saaneet pidettyä liikevaihdon edes hieman liikkeellä. Tämä taas tietenkin aiheutti sen tilanteen, että emme saaneet yhtään tukea mistään. Olemme kuitenkin saaneet kaikki kulut maksettua säästöillä ja striimauskeikoilla.

Puolentoista vuoden jälkeen tapahtumateollisuuden toimijoilla näyttää jo paremmalta. Rajoitusten keventyessä myös Ambient Audionin kalenteri alkaa vähitellen täyttyä normaaliin tapaan.

– Vakioasiakkaamme Portion Boys ja Redrama ovat alkaneet aktivoitua. Heidän kauttaan Ambient Audio tekee arviolta noin 80 keikkaa vielä tänä vuonna. Festivaalitoimintakin alkaa vähitellen elpyä ja ensimmäisenä festivaalina teimmekin Haapavesifolk -tapahtuman teknisen toteutuksen. Siitä sen jälkeen alkaakin kesän muiden tapahtumien työstäminen, kuten FirstRun Rock Kaustisella ja Vanhan Paukun Festivaali Lapualla.

Tapahtumakentän avautumisen myötä tapahtumien turvallinen järjestäminen on puhututtanut kävijöiden lisäksi alan toimijoita. Paananen haluaa kannustaa ihmisiä osallistumaan tapahtumiin ”järkeä käyttäen”.

– Mielestäni kun tapahtumat aukeavat niihin on aivan turvallista saapua, toki järkeä ja sen hetken turvallisuusohjeistuksia noudattaen. Ne jotka seurasivat alamme mielenosoitusta Helsingissä niin saivat huomata, että alallamme osataan toteuttaa tapahtuma kuin tapahtuma järjestelmällisesti ja turvallisesti.

Liian pitkälle tulevaisuuteen Paananen ei halua yritystoimintaansa katsoa, koska vaikka nyt näyttää hyvältä, korona voi vielä laittaa suunnitelmia uusiksi.

– Tällä alalla kaikki asiat elävät ja muuttuvat muutenkin koko ajan. Täytyy mennä vain positiivisella asenteella eteenpäin!

”Ne jotka seurasivat alamme mielenosoitusta Helsingissä niin saivat huomata, että alallamme osataan toteuttaa tapahtuma kuin tapahtuma järjestelmällisesti ja turvallisesti.

#