maanantai 6.12.2021 | 16:06
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Juho Kuosmasesta Aki Kaurismäen manttelinperijä – Kultaisen palmun voittaja julkistetaan lauantai-iltana

Hannu Björkbacka
Ke 14.7.2021 klo 10:30

Kokkolasta kotoisin oleva Juho Kuosmanen tekee suomalaishistoriaa, kun uusin ohjaus Hytti nro 6 on Cannesin festivaalin pääkilpasarjassa.

Aiemmin Aki Kaurismäki on kisannut Kultaisesta palmusta neljällä elokuvalla. Samaan sarjaan pääsivät myös suomalaisfilmit Tulipää (1981) ja Elokuu (1956).

Kahdeksanneksi Cannes-kuninkaalliseksemme voi nostaa Valkoisen peuran (1953). Tuolloin juhlien pääpalkinnon nimi oli vielä Grand Prix. Maailmalla kulttimainetta edelleen nauttivassa fantasiafilmissä miespääosaa esitti kälviäläissyntyinen Kalervo Nissilä.

Kaurismäellä ja Juho Kuosmasella on Cannesin-tuomisina yhteensä yhdeksän palkintoa – Akilla 6 ja Juholla 3. Ohjaajapari on suomalaisen elokuvan tärkein vientituote maailmalla. Kuosmasen voi nimetä Kaurismäen manttelinperijäksi, mikäli lopettamisella pitkään vihjaillut maestro pitää sanansa.

Tekijät ovat hyviä ystäviä, vaikka luovat erilaisia elokuvia. Yhdistäviä tekijöitä töissä ovat suomalainen luonne ja omintakeinen ilmaisu. Ehkä siinä avaimet kansainväliseen menestykseen?

Ohjaaja Juho Kuosmanen ja kirjailija Rosa Liksom punaisella matolla viime lauantaina.
Sami Kuokkanen

Kuosmasen filmeistä on aina pidetty Ranskassa. Ohjaajan lyhytelokuvat ovat voittaneet Cannesissa kahdesti ja ensipitkä toi Un certain regard -palkinnon. Hymyilevä mies sai pääpalkinnon myös rantakaupunki Saint-Jean-de-Luzin festivaaleilta.

Ranskan maineikkain elokuvalehti, valinnoissaan poikkeava Cahiers du Cinéma, julkaisi viikolla tähtimittarin Cannes-filmeistä. Yhdeksästä Kultaisen palmun kilpailijasta Hytti nro 6 sijoittui kärkinelikkoon viideltä arvostelijalta saaduilla kolmella tähdellä neljästä. Edellä olivat vain Leos Caraxin musikaali Annette sekä Paul Verhoevenin historiallinen nunnakuvaus Benedetta. Sean Pennin uutuusohjaus sai Cahiersilta täyden tyrmäyksen nollilla ja yksillä tähdillä.

Amerikkalaissivusto Little White Lies luonnehti Hyttiä ”arthouse-yleisöelokuvaksi”. Varietyn Jessica Kiang yksinkertaisesti rakasti suomalaisfilmiä: ”Oli kyse sitten tosirakkaudesta tai hetki-hetkeltä-samaistumisesta niin, että se tuntuu rakkaudelta.”

Hollywood Reporterin kriitikko Scott Feinberg lähti veikkaamaan: ”Tässä on ensimmäinen vakava ehdokas Kultaiselle palmulle. Ja Suomelle tähän saakka vahvin ehdokas Oscareiden vieraskielisten sarjaan sitten [Kaurismäen] Miehen vailla menneisyyttä.”

Kultaisen palmun voittaja julkistetaan lauantai-iltana. Silti jo pääsarjaan pääsy on Suomelle voitto. Hytti nro 6 valmistui tammikuussa, joten Juho Kuosmasella on ollut aikaa myös mykkätrilogiansa päätöselokuvan työstölle. Kolmannesta mustavalkolyhäristä on kuulemma tulossa ”neuvostoscifiä”.

#