maanantai 6.12.2021 | 18:09
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Johanna Juntusen kolumni: Viikon antisankarit: Tarzan, Nosturi- ja Machetemies

Ke 14.7.2021 klo 11:00

Kun Kaliforniassa ja muissa USA:n osavaltioissa on palattu takaisin normaaliin päiväjärjestykseen rokotustilanteesta riippumatta, käsite ”normaalista” on muuttunut.

Viime viikkojen aikana Los Angelesissa on koettu useita ampumisiin päättyneitä rattiraivotapauksia moottoriteillä. Jokainen kuvittelee edelleen olevansa ainoa tiellä liikkuja, kuten vielä vuosi sitten. Etenkin se neropatti, joka ajoi varastetulla nosturilla poliisia pakoon.

Naapurustossani joku vasaroi ja hioi pitkää miekkaa kadulla keskellä yötä. Paikalle hälytetty poliisi ajoi miehen aseineen matkoihinsa. Moottoritieliittymässä eräs koditon hyökkäilee jääkiekkomailalla vastaantulijoiden - niin jalankulkijoiden kuin autojen - kimppuun. Korkeasta mailasta joutuu yleensä jäähylle, mutta riehuja on edelleen vapaalla jalalla.

Machetea eli viidakkoveistä heiluttanut mies uhkasi ystävääni hänen kotinsa katolla viikonlopun kunniaksi. Tuntien taivuttelun jälkeen poliisin kriisineuvottelija sai hävyttömyyksiä huudelleen sekopään tulemaan alas. Ystäväni on kunnossa, mutta peloissaan tapahtuneesta.

Olikohan Machete-mies inspiroitunut kirkontorniin pari päivää aiemmin kavunneesta miehestä, joka sytytti ristin palamaan. Kun poliisi yritti kiivetä miehen perässä, hän heitti kaikki vaatteensa virkavallan päälle. Tämä oli tosi-tv:tä parhaimmillaan ikuisten moottoritie takaa-ajojen vastapainoksi!

Suorana televisioitu spektaakkeli kesti tunteja, sillä tuhopolttaja ei suinkaan palannut rakennustelineitä pitkin maan kamaralle, vaan tasapainoili kirkon jyrkällä katolla alushoususillaan ja hyppäsi viereisen asuinrakennuksen katolle, jolle oli pudotusta metrikaupalla. Hän piteli hypyn jälkeen nilkkaansa, mutta jatkoi pakomatkaa.

Pyromaani yritti käyttää sähköjohtoja liaaneina, joiden varassa hän roikkui aikansa, mutta palasi katolle. Poliisihelikoptereiden valokiilassa oli kuitenkin mahdotonta muuttua näkymättömäksi. Niinpä urbaani-Tarzan yritti piiloutua katolle ulottuvan tiheäoksaisen ja -lehtisen puun suojiin. Se ei onnistunut. Viidakossa kaikki olisi varmasti ollut toisin!

Hörhö jallitti poliisia vielä pitkään. Hän kiipesi satelliittiantennin johdon varassa toiselle katolle ja pääsi sisälle lähimpään asuntoon. Kaikki asukkaat oli evakuoitu jo alkuillasta. Välikohtaus päättyi rauhallisesti, kun poliisit hakivat miehen säilöön.

Koronarajoitusten, pitkän kotiarestin ja muiden syiden takia lisääntyneet mielenterveysongelmat ovat ainakin osan sekoilujen taustalla. Niiden hoitamattomuus uhkaa tehdä epänormaalista uuden normaalin, jossa sivulliset ovat yhä suuremmassa vaarassa.

Kokkolasta lähtöisin oleva kirjoittaja on Ylen Kalifornian-toimittaja.

” Niinpä urbaani-Tarzan yritti piiloutua katolle ulottuvan tiheäoksaisen ja -lehtisen puun suojiin.

#