maanantai 6.12.2021 | 18:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Vesitornin kylkeen piirtyy kokkolalaisten haaveita ja horisontteja – Kuvataiteilija Terhi Ekebom: "Julkisen teoksen taiteilijana minulla on vastuu ottaa huomioon ne, jotka elävät tämän taideteoksen kanssa"

Maria Store
Ke 14.7.2021 klo 11:00 | päivitetty ke 11:22

Viime päivinä Kokkolan vesitornin luona on korkealla nosturissa usein vielä iltakymmenen aikaan seissyt maalaustöitä tekevä nainen.

Asialla on helsinkiläinen kuvataiteilija Terhi Ekebom, joka on saanut tehtäväkseen luoda vesitornin kylkeen valtavan, noin seitsemäntoista metriä korkean muraalin.

Työtä ovat hidastaneet sääolosuhteet. Tuskainen helle teki mahdottomaksi työskennellä päivällä ja loppuviikosta kova tuuli esti nosturin nostamisen.

– Tarkoitus oli, että työ olisi ollut puolivälissä viime viikolla, mutta hellepäivinä on pakko tehdä lyhyempiä päiviä.

Vesitornin kylkeen syntyvän muraalin työnimi on Haaveita ja horisontteja. Kokkolalaisilta kerättiin työtä varten ajatuksia haaveista ja horisonteista, mutta myös siitä mikä on hyvää Kokkolassa. Vastauksissa nousi esiin esimerkiksi kodin, työn, luonnon ja meren merkitys.

Ekebomille oli tärkeää saada paikallisten ajatuksia mukaan työhön.

– En halunnut, että katsomme luonnoskirjastani jonkun kuvan ja teen sen vesitornin kylkeen. Halusin, että työ liittyy Kokkolaan.

Vesitornin alareunan maalaus, saarten ketju horisontteineen, on syntynyt yhteisötaideprojektina eli paikalliset ovat saaneet osallistua sen maalaamiseen.

­– Molemmissa teoksissa on yhteneväiset värit. Pastellivärit tulivat vanhankaupungin puutaloista. Murretut vihreät edustavat luontoa ja merensävyjä on tietysti myös mukana.

Vesitornin maalaus

Vesitornin maalaus on toteutunut Centria-ammattikorkeakoulun OMA-hankkeen, Kokkolan kaupungin ja Kokkolan Veden yhteistyönä. Muraali ja muita yhteisötaideteoksia kaupunkiin syntyy Osallisuuspolulle.

Taideteosten on paitsi tarkoitus elävöittää ympäristöä, myös lisätä osallisuustietoisuutta ja tietoa alueen osallisuutta tukevista palveluista.

OMA-hankkeen tavoitteena on tukea heikoimmassa olevia 16-64-vuotiaita taidelähtöisten ja pelillisten menetelmien avulla.

Ekebomilta on tilattu muraaleja eli seinämaalauksia ympäri Suomea, mutta hän on maalannut niitä myös esimerkiksi Brasiliassa.

– Brasilia on seinämaalausten suurmaa. Heillä on puolellaan ilmasto, sillä maalauksia voi tehdä siellä ympäri vuoden. Suomessa muraaleja voi tehdä kolmena kuukautena.

– Brasiliassa muraalit koetaan myös hyväksi tavaksi saada kaupunkeihin ja maaseudulle kiinnostavaa ilmettä.

2000-luvun alusta lähtien muraaleja maalannut Ekebom on iloinen, että seinätaide on yleistynyt myös Suomessa.

– Taidemuodon pitää levitä laajalle, ennen kuin se saa yleistä hyväksyntää. Olen tosi iloinen, että pääsen tekemään näitä Suomessa. Minulle on unelmatyötä, että pääsen matkustamaan, tutustumaan uusiin ihmiseen ja vielä tekemään taidetta.

Miltä tuntuu jättää oma kädenjälki kokkolalaiseen maamerkkiin?

– Aivan ihanalta - minäkö saan kunnian tehdä tämän! Se tuntuu myös hurjan isolta asialta. Olen kuunnellut, mitä toivotaan ja annan itsestäni parhaimpani. Mutta tiedän, että teen sitten mitä vain, aina on joku joka ei tykkää.

Ekebom haluaa työssään nostaa esiin moninaisuutta, eri sukupuolia ja ihonvärejä sekä kestäviä arvoja.

– En ainakaan halua, että teokseni lyttäisi ketään. Vaikka taiteen tehtävä on herättää ajatuksia ja se saa olla rajuakin, ovat säännöt julkisen taiteen kohdalla pikkuisen erilaiset. Muuta taidetta ihmiset voivat valita katsovansa tai sitten kääntää katseensa pois. Julkisen taiteen kanssa näin ei ole.

– Julkisen teoksen taiteilijana minulla on vastuu ottaa paikalliset, ne jotka elävät tämän taideteoksen kanssa, huomioon. Koen vastuuta moneen suuntaan.

//14.8. 11.23 Muutettu otsikkoa.

#