maanantai 6.12.2021 | 17:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Juho Kuosmanen on elokuviensa näköinen mies – Hytti nro 6 nähdään syksyllä Kokkolan Kinojuhlilla

Hannu Björkbacka
Ke 21.7.2021 klo 09:45

Alkoiko Hytti nro 6:n elokuvallinen suunnittelu jo vuonna 2017? Sitä tarina ei kerro. Pidin tuolloin Kokkolan kaupunginkirjastossa OP:n talkootyönä pienimuotoisen kirjanäyttelyn, johon pyysin keskipohjalaisten vaikuttajien lempikirjoja.

Tuottaja Jussi Rantamäkikin lähetti omansa. Se oli Rosa Liksomin romaani, josta Rantamäki kirjoitti saatteeksi:

”Tunnelmallinen ja mukaansatempaava matka halki Siperian. Minulle kirja kertoo siitä, että mitä jos maailmassa olisi vain kaksi ihmistä ja nämä olisivat täysin erilaisia, jopa päinvastaisia. Voisivatko he löytää keinot elää ja hengittää yhdessä? Minulle kirjan tarina on syvän humaani: meillä ei ole muuta kuin toiset ihmiset.”

Valmis elokuva, Liksomin kirjan ”inspiroima” Hytti nro 6, voitti viime lauantaina Cannesin festivaalin Kultaisen palmun pääsarjassa Grand Prix’n. Palkinto jaettiin iranilaisen Asghar Farhadin elokuvan kanssa. Se vain lisäsi, ei vähentänyt, voiton arvoa. Farhadi on maailman merkittävimpiä ohjaajia. Tässä joukossa on nyt myös Juho Kuosmanen.

Junaelokuvan kulku ei pääty tähän. Seuraavaksi se nähdään Suomen-ensi-illoissa syksyllä, myös tekijöiden omilla festivaaleilla Kokkolan Kinojuhlilla.

Filmin Jussi-voitto ensi vuonna on ilmeinen. Lisäksi Hytti nro 6 tullaan vuorenvarmasti valitsemaan Suomen tarjokkaaksi vieraskielisen elokuvan Oscareihin. Amerikkalainen levittäjä Sony varmasti satsaa suomifilmin markkinointiin.

Juho Kuosmanen on joskus sanonut halunneensa työryhmään ympärilleen itseään lahjakkaampia tekijöitä. Monen muun avainhenkilön ohella keskeinen J-tiimi, johon kuuluvat ohjaajan lisäksi kuvaaja J-P Passi ja leikkaaja Jussi Rautaniemi, tuottaja Rantamäestä puhumattakaan, ovat kiinteä ryhmä vuosia kasvatetun laadun takana.

En tunne ohjaaja Juho Kuosmasta kovin hyvin. Hän on minua parikymmentä vuotta nuorempi. Tiettävästi opiskelijana Juho kuitenkin kävi katsomassa Elokuvakerho Outolemmen näytöksiä.

Ensi kerran huomasin hänet Päivi Laihorinteen ohjaamasta YTN:n näytelmästä Onnellinen mies vuonna 2001. Esitti muistaakseni työnjohtajaa. Liivin ja kravatin ainakin muistan.

Seuraavaksi luin Kuosmasesta Keskipohjanmaan koko sivun jutusta, kun hän oli päässyt opiskelemaan Teatterikorkeakoulun elokuvataiteen laitokselle. Ihmettelin, miten sellainen oli mahdollista. Että joku Kokkolasta!

Sitten niitä elokuvia rupesi ilmestymään, ensin lyhytfilmejä, sitten pitempiä. Eikä enää tarvinnut ihmetellä. Tapaamme Kuosmasen kanssa kerran, pari vuodessa: Jussi-juhlissa, Sodankylässä, Kinojuhlilla, Kahvila Sahassa. Toisinaan vaihdamme viestejä jostain kotimaisesta uutuuselokuvasta.

Sen olen näistä lyhyistä kosketuksista huomannut, että Juho on töidensä näköinen ihminen. Ja voin kertoa varmana tietona, että kun Grand Prix’n tuore voittaja ohjattiin Cannesin palkintolavalta takahuoneeseen, kyllä Kuosmasen mieli välillä käväisi Kokkolassakin.

”Juho Kuosmanen on joskus sanonut halunneensa työryhmään ympärilleen itseään lahjakkaampia tekijöitä.

#