sunnuntai 29.5.2022 | 08:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Laila Lampinen-Hietikon kolumni: Kesärentoilua

Ke 21.7.2021 klo 10:00

Joutilaisuus kuumina kesäpäivinä ei ole osoittautunut ollenkaan vaikeaksi. On tullut muun muassa vietettyä aikaa pihan siimeksessä retroradiota kuunnellen.

Tuulen kuiskeen ja lintujen taustalaulun säestämänä kanavien tarjonta on ollut mieluisaa viihdykettä paahteen pehmittämälle aivotoiminnalle.

Sanoja kun yli kaiken rakastan, tulee sanoituksiin kiinnitettyä huomiota. Musiikin suhteen olen kaikkiruokainen, mutta joskus korvaan käy kipiästi, jos iloiseen diskohumppakomppiin on liitetty kovin riutuvaa räytyä.

Hyvässä biisissä sen jokainen osa-alue soljuu samansuuntaisesti. Hyvä biisi on kuin tarjotin, jolle on katettu viimeisen päälle kaunis, suussa sulava, tuoksuva annos. Tarjottimen takoo säveltäjä, annoksen keittää kokoon sanoittaja ja esillepanon suorittaa laulaja.

Laululyriikka on aliarvostettu laji. Emme usein tule ajatelleeksikaan, kuinka paljon laulettu musiikki elämän eri vaiheissa ja eri tilanteissa meitä koskettaa, ilahduttaa ja jopa kannattelee.

Sanoittajan taito asettaa sanat sävelen rytmiin niin, että se kolahtaa kuulijan sydämeen, vaatii kykyä ja lahjakkuutta siinä kuin muunkin taiteen tekeminen.

Mielikuvani on, että biisit syntyvät usein sävellys ensin ja sitten siihen sanat. Sanataiteilijana kuvittelisin homman helpommaksi toisin päin. Ensin sanat, sitten niihin sävel. Laulun sanoittaminen perustuu pitkälti sanojen tavuttamiseen ja tavuista taas muodostuu nopeasti rytmi. Mutta jokainen tyylillään, lopputulos ratkaisee.

Hyvässä sanoituksessa on jotain elämää suurempaa. Ja samalla samaistuttavaa niin, että se jää mieleen ja yhteiseen muistiin ja siitä muotoutuu ikivihreä.

Kombon kolmannella tekijällä, laulajalla, on näkyvin osuus hyvässä biisissä. Laulajan on sisikunnassaan tunnettava biisin sanoma ja seistävä sen takana. Hänen tehtävänsä on löytää musiikkia janoava korva.

Omat, retroradion pikku särinän ryydittämät musatuokioni ovat olleet täynnä nostalgiaa, hupia ja oivallusta – siis kaikkineen oikein oivallista kesärentoutumista.

Kirjoittaja on kokkolalainen sanataiteilija.

”Hyvä biisi on kuin tarjotin, jolle on katettu viimeisen päälle kaunis, suussa sulava, tuoksuva annos.

#