maanantai 6.12.2021 | 15:59
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kaupunkilaisille avautuu uusia näkymiä merelle Trullevin retkeilyreitin kunnostuksen myötä – Maankohoaminen on keskeinen teema Trullevin reitillä

Maria Store
Ke 21.7.2021 klo 11:50 | päivitetty ke 12:18

Trullevin retkeilyreittiä parannetaan vielä tämän syksyn aikana. Parhaillaan reitille laaditaan parannussuunnitelmaa.

– Reitti on paikoin hyvin kosteassa kunnossa, joten sitä täytyy saada kuivemmaksi, kertoo Kokkolan kansallisen kaupunkipuisto -hankkeen koordinaattori Rosanna Telaranta.

Olennainen osa reitin parannusta on myös kahden uuden piston eli polun tekeminen merenrantaan. Trullevissa merta pääsee ihailemaan Valkohietan ja Punakallion rannoilla, mutta toisella puolella samanlaista, helposti saavutettavaa merinäkymää ei ole ollut.

Yhdellä pistolla esitellään Perhonjoen jokisuun aluetta, ja toisella maankohoamisen jättämiä merkkejä, kivikkoa, matalaa rantaa ja maankohoamismetsää.

Maankohoaminen on keskeinen teema Trullevin reitillä. Tärkeä kohde on esimerkiksi metsästä löytyvä pirunpelto. Pirunpelto on laaja kivikko, joka sijaitsee muinaisella rannalla.

– Se ranta on nyt metsän keskellä. Trullevi kokonaisuudessaan on hyvä maankohoamisilmiön havainnollistamiseen. Se nousi ensin merestä saareksi ja on vasta myöhemmin kohonnut kiinni mantereeseen.

Reitin varrella tuodaan esille myös sitä, miten tietyt lajistot ovat hyötyneet maankohoamisesta. Esimerkiksi Nisulanpotti on merestä kuroutunut noin kolmen-neljän hehtaarin kokoinen flada, johon hauet ja ahvenet nyt nousevat kutemaan.

Kokkolan kansallisen kaupunkipuisto -hankkeen koordinaattori Rosanna Telaranta ja hanketyöntekijä Jenni Silvola kertovat, että kaupunkilaiset pääsevät ihailemaan merta Trullevin retkeilyreitin varrella, kun uusi pisto rannalle saadaan kunnostettua.
Maria Store

Trullevin retkeilyreitti alkaa Roskarukan lähiliikuntapaikalta ja päättyy Trullevinniemen kärkeen. Reitillä on mittaa vajaa 13 kilometriä.

– Koko reitti ei tosin ole kaupunkipuiston alueella, ainoastaan niemen kärjessä oleva reitin osuus. Kaupunkipuisto-hankkeen puitteissa kunnostetaan niemen kärjessä oleva osa reittiä. Kaupungin puolella oleva reitistä kunnostetaan myöhemmin, selvittää Telaranta.

Suunnitelman koko reitin kunnostamiseen tekee Aluetaito Oy.

– He suunnittelevat esimerkiksi mihin sopisi esteetön osuus reitistä ja levähdyspaikat.

Uusi yhdysreitti on tulossa rantaraitilta, Morsiussaaren päästä Trullevin poluille.

– Siinä menee jonkun verran polkuja, mutta ei virallisia sellaisia. Teemme Varvintieltä Trullevin ulkoilureitille kunnollisen selkeästi merkityn reitin.

Telaranta sanoo, että koko nykyinen retkeilyreitti on tarkoitus tehdä niin kulutuskestäväksi, että se sopii myös pyöräilijöille.

– Talvella reitti on hiihtolatu, niin kuin se on ollut tähänkin asti.

Osana hanketta tehdään perusparannus myös Trullevinniemen lintutorniin.

– Ainakin jyrkkiä portaita loivennetaan.

Maankohoaminen on keskeinen teema Trullevin reitillä.
Maria Store

Viime viikolla reitin varrella tehtiin drone-kuvauksia virtuaaliopastuksia varten.

– Reitin varrelle tulee ns. herätekuvia, jotka voi puhelimen avulla herättää henkiin ja hyödyntää opastuksessa. Toinen virtuaaliopastus tulee myöhemmin keskustan alueelle.

Perinteisempiä opasteita tulee reitin varrelle myös muutamille pysäköintipaikoille. Kokkolan kansallisesta kaupunkipuistosta on vastikään julkaistu esite kolmelle kielellä. Sitä saa esimerkiksi matkailuneuvonnasta Wanhalta Kalahallilta.

#