lauantai 25.9.2021 | 12:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tiheästi leikattavien nurmialueiden vähentäminen on yleinen viheralan suuntaus: "Lyhyeksi leikattuja nurmikkoja kutsutaan ekologisiksi erämaiksi"

Maria Store
Ke 28.7.2021 klo 10:30 | päivitetty ke 13:50

Leikkaamatta jätetyt nurmikot jakavat mielipiteitä Kokkolassa.

– Osa kiittelee, että on niin kivan näköistä. Esimerkiksi Brita Marian puistossa jätimme ihanat apilakasvustot leikkaamatta ja vitivalkoinen kukkameri oli huikean näköinen. Siitä saimme positiivista palautetta. Saamme myös palautetta siitä, että nurmialueita pitäisi leikata enemmän ja, että korkeassa nurmikossa punkit lisääntyvät, kertoo Kokkolan kaupunginpuutarhuri Sini Sangi.

Sangi myöntää, että oli ammattilaisellakin tottumista rehottavaa nurmialuetta katsellessa.

– Se vaatii asennemuutosta. Nyt tasaiset nurmialueet tuntuvat jopa tylsiltä. Niissä ei ole mitään mielenkiintoista, toteaa Sangi naurahtaen.

Tiheästi leikattavien nurmialueiden vähentäminen on Sangin mukaan yleinen viheralan suuntaus, niin Suomessa kuin muualla maailmalla.

– Lyhyeksi leikattuja nurmikkoja kutsutaan ekologisiksi erämaiksi. Ne eivät palvele luontoa millään lailla.

Brita Marian puistossa on myös kukkaniitty.
Maria Store

Kukkivat niittykasvit tarjoavat ravintoa ja suojaa monelle lajille, kuten esimerkiksi pölyttäjähyönteisille.

– Kaikki tietävät, että pölyttäjähyönteiset ovat vähentyneet ja me yritämme kaikilla toimenpiteillä tukea niiden elinoloja.

Luonnonkasvien ohella myös suuri osa maailman ruokakasveista tarvitsee hyönteispölytystä.

– Käymme läpi kaikki nurmialueet, joilla ei ole aktiivikäyttöä ja mietimme, mitkä voi jättää leikkaamatta. Jos se sopii paikkaan ja on halvempi vaihtoehto, annetaan nurmialueen muuttua luontaisesti niityksi ja siten lisäämme luonnon monimuotoisuutta.

Myöskään kaikkia puistotoimen hoitamia tienpientareita ei leikata kokonaan matalaksi, ainoastaan reunat. Sangi sanoo, että nurmialueiden ”niityttämistä” on tehty jo muutaman vuoden ajan.

– Monimuotoisuutta voidaan lisätä vähemmällä käytöllä olevilla nurmialueilla myös metsittämällä.

Kaupunkiin on myös rakennettu niittyalueita, esimerkiksi Brita Marian puistoon on kylvetty niittysiemenseosta. Myös tapahtumapuistoon suunnitellaan osin niittyä nurmikon sijaan.

– Jokainen nurmialue katsotaan ja mietitään, onko siinä pakko olla nurmikkoa vai voisiko laittaa köyhemmän maaseoksen, johon kylvetään niitty.

On myös paikkoja joihin niittyalueet eivät sovi. Ne ovat käyttöalueita, nurmialueita, joissa leikitään tai muuten oleskellaan.

– Ne säilyvät puistonurmikkoina. Meillä on myös muutamia ykkösalueita, kuten Chydeniuksen puisto ja Katariinanpuisto, joissa säilytetään puistonurmikko.

Sangi sanoo, että nurmialueiden muuttaminen niityiksi on ennen kaikkea ekologinen kysymys, mutta myös kustannuskysymys. Hoidettavat alueet kaupungissa kasvavat koko ajan, mutta hoitoresurssit pysyvät samana.

– Tämä on priorisointityötä, kun mietitään millä tasolla hoidetaan mitäkin aluetta ja mihin resursseja ohjataan. Tällä tavoin ehditään nykyisillä resursseilla paremmin leikata niitä käytössä olevia nurmialueita.

”Lyhyeksi leikattuja nurmikkoja kutsutaan ekologisiksi erämaiksi.

#