lauantai 25.9.2021 | 11:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Koronarokotuksen ensimmäinen walk in -päivä sai ihmiset liikkeelle: "Jotkutsanoivatkin, että rokote olisi ehkä jäänyt ottamatta ilman walk in -päivää"

Sini Sulkakoski
Ke 28.7.2021 klo 15:00

– Ensimmäinen walk in -rokotuspäivä oli menestys! Ihmisiä kävi reilu 250 rokotettavaa ja heitä oli kaikista ikäluokista. Jotkut heistä sanoivatkin, että rokote olisi ehkä jäänyt ottamatta ilman walk in -päivää, kertoo Soiten sairaanhoitajana toimiva Riitta Pelto-Korpi.

Pelto-Korpi ja vastuuhoitaja Petra Koski olivat laittamassa Kokkolan vanhalla Halpa-Hallilla sijaitsevaa rokotuskeskusta aluilleen, ennen kuin rokotukset alkoivat todenteolla helmikuun neljäntenä päivänä.

– Vaikka rokotuspiste ja henkilökunta pistettiin kokoon aika nopealla aikataululla, niin kaikki on sujunut kuitenkin suunnitellusti ja hyvin, toteaa Koski ja lisää, että rokotuskeskuksen tilat ovat osoittautuneet todella toimiviksi isojen ihmismäärien rokottamiseen.

– Tällä hetkellä Halpa-Hallilla on rokotettu jo 30 000 koronarokotteen ykkösannosta ja tehosteita rokotetaan parhaillaan kovaa kyytiä rinnakkain ykkösannosten kanssa.

Vaikka itse rokottaminen on pitkälle liukuhihnatyötä, rokotuskeskuksessa on useita eri työvaiheita sekä työtehtäviä.

– Ensinnäkin rokotuspiste on pitänyt tietysti suunnitella niin, että turvavälit säilyvät, sekä ettei ihmisiä ole kerralla liikaa paikalla.

Rokotukseen tulija kohtaa ensin aulaemännän, joka ottaa ihmiset vastaan. Rokottaja on yleensä sairaanhoitaja tai terveydenhoitaja, kirjuri lähihoitaja.

– Lääkeluvalliset työntekijät, toisin sanoen kaikki sairaan- ja terveydenhoitajat ovat täällä myös perehtyneet rokotteen käyttökuntoon saattamiseen.

Lisäksi rokotuksen jälkeiseen valvontaan tarvitaan terveydenhoitoalan henkilö mahdollisten jälkireaktioiden ilmaantumisen takia.

– Työtehtäviä pyritään kierrättämään niin, että henkilökunta saisi työhönsä mahdollisimman paljon vaihtelua.

Tällä hetkellä koronarokotuspisteellä työskentelee parikymmentä henkilöä. Kaiken kaikkiaan henkilökuntaa Kokkolan rokotuskeskuksessa on työskennellyt toista sataa.

– Henkilökunta koostuu Soiten resurssi- ja rekrytointikeskuksen työntekijöistä kautta linjan, kertoo Koski.

Pelto-Korpi ja Koski paljastavat, että yksi yleisimmistä asioista mistä ihmiset juttelevat rokotukseen tullessaan on, että heitä vähän jännittää. Toisella rokotuskerralla taas ollaan selkeästi vapautuneempia.

Ennen kaikkea rokotuksessa käyvistä ihmisistä huokuu kiitollisuus.

– Koska tässä näkee koko ihmiskunnan kirjon, niin toki kaikenlaisia reaktioita on tullut vastaan.

Pelto-Korpi ja Koski toteavat olevan ilahduttavaa, että paljon ihmiset tsemppaavat myös itse rokottajia ja koko henkilökuntaa.

– Usein rokotuksen jälkeen kuulee sanottavan, että: ”Koittakaahan tekin jaksaa!”

”Tällä hetkellä Halpa-Hallilla on rokotettu jo 30 000 koronarokotteen ykkösannosta.

”Ensimmäinen walk in -rokotuspäivä oli menestys!

#