lauantai 25.9.2021 | 11:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tiukka keikkaputki söi kokkolalaislähtöisen räppäri Tomi Solosen energiaa – Koronapandemian pakottama keikkatauko herätti taas luovuuden: "Olen tehnyt viimeisen reilun vuoden aikana lähemmäs 50 biisiä"

Maria Store
Ke 28.7.2021 klo 15:00

Kokkolalaislähtöinen räppäri Tomi Solonen on puhelinhaastattelun jälkeen lähdössä lenkille kuulokkeet korvilla. Kuulokkeista soi tuore musiikki, jota hän on työstänyt yhdessä Kosolan ja Xmiehen kanssa. Yhdessä kolmikko muodostaa Lyömättömät-bändin, joka julkaisi kesäkuussa pitkästä aikaa uutta musiikkia.

Vauhdikkaalla Älä koske mun kajariini -biisillä on jo yli 80 000 kuuntelukertaa Spotifyssä. Takataskussa on myös tuore levytyssopimus Universal Musicin kanssa.

– Suomen räppi-piireissä meidät tunnetaan, mutta kansallista läpimurtoa ei ole ollut näkyvissä. Halusimme kokeilla onnistuisiko se ison levy-yhtiön koneiston avulla. Ja miksi ei onnistuisi!

Parhaillaan kolmikko hioo helmikuussa ilmestyvää albumiaan. Se on ensimmäinen iso projekti 6-7 vuoteen. Solonen on uudesta musiikista innoissaan. Vielä reilu vuosi sitten tilanne oli toinen.

Takana oli 10 vuoden keikkaputki ja noin tuhat keikkaa. Se söi erakkoluonteisen räppärin energiaa.

– Otan paineita esiintymisistä, siitä että muutamat kymmenet tai useat tuhannet ihmiset odottaa, että viihdytän heitä freestylellä. Rakastan tätä ammattia, mutta keikat ovat se vaikein osa-alue. Keikat ovat ainoa hetki, kun tämä työ tuntuu oikeasti työn teolta. Ei niinkään siellä lavalla, vaan ne edelliset päivät.

Koronan mukana tuoma keikkatauko oli Soloselle kuin mannaa taivaalta. Kun kalenterissa ei ollut keikkoja eli stressin aiheita, oli tilaa luovuudelle.

– Olen tehnyt viimeisen reilun vuoden aikana lähemmäs 50 biisiä, kun 4-5 vuoden aikana niitä syntyi vain muutamia. Mietin jo tovin, että onko minusta enää tähän ammattiin, kun musiikin tekeminen tuntui niin pitkään väkisin vääntämiseltä. Nyt tuntuu, että pystyn mihin vain.

Solonen, Kosola ja Xmies eli Lyömättömät.
Ville Naumanen

Lyömättömät-kolmikko on tehnyt yhteistyötä vuodesta 2007 lähtien.

– Meidän yhteistyö on saumaton kuin sukelluspuku. Emme muuten olisi olleet näin kauan yhdessä.

Kolmikko pyörittää myös freestyle-show’ta YleX:n lauantai-iltapäivässä, ”prime timessa, Salovaaran entisellä spotilla”, jo kahdeksatta vuotta.

Tämä kesä Lyömättömillä menee radiohommien lisäksi lähinnä uutta musiikkia työstäen.

– Tajusin koronan myötä, että siitä ei tule mitään, että tekee albumia samalla kun keikkailee. Silloin kumpaankaan ei voi panostaa täysillä.

Ensi vuonna on kuitenkin luvassa kunnon kiertue levyn kunniaksi. Levynjulkkarikeikkaa Solonen kaavailee myös.

– Ehkä se on ensiksi Kokkolassa tai Helsingissä, mene ja tiedä, mutta Westiin tullaan heti kun se on mahdollista, hän lupaa.

Kokkola on räppärille edelleen tärkeä.

– Vaikka olen asunut Helsingissä 15 vuotta, olen silti enemmän kokkolalainen, joka on vain ollut poissa kotoa pitkän aikaa. Helsingissä asun ammattini vuoksi.

#