keskiviikko 8.12.2021 | 17:15
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Kokkola-lehden pääkirjoitus: Tapahtumat kuuluvat kaupunkiin

Outi Airola
Ke 4.8.2021 klo 11:00

Kokkola alkaa virkistyä ja tulla tälle vuosituhannelle. Aika modernia on sekin, että maakuntakeskus siirtyi naisten käsiin: en tiedä, löytyykö Suomesta montaa kaupunkia, jossa kaupunginjohtaja, kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja valtuuston puheenjohtaja ovat naisia? Toki asiat voivat vielä muuttua hovissa, mutta luultavimmin tällä mennään kohti 2030-lukua.

Sinänsä naisten nousua merkittäville paikoille ei pitäisi ihmetellä. Enemmän pitäisi ihmetellä sitä, miksi puheenjohtajien nuijat heiluvat edelleen pääsääntöisesti miesten kätösissä. Nainen ei ole sen huonompi otus kuin mieskään, vaikka joskus muinoin niin uskottiin.

Mutta sitten Viinijuhliin. Kova poru syntyi jo etukäteen kekkereistä, jotka kaupunkiin rantautuivat. Moni nyrpisteli ajatukselle festareista, joissa ei ryvetä mutavellissa ja kömmitä öisin märkään telttaan. Viinijuhlat kalskahti monen korvaan liian kalliilta, vieraalta ja hienolta. Eiväthän järjestäjätkään ole kokkolalaisia! He ovat ammattimaisia tapahtumanjärjestäjiä, jotka rynnivät nyt meidän maille!

Aika on muuttunut. On kiva, että meillä on monenlaisia kyläjuhlia, mutta tilaa on myös muunlaisille toimijoille – jopa ammattilaisille. Sitä paitsi yli 10 000 ihmistä ei voi olla väärässä. He nauttivat täysin rinnoin tapahtumasta, jonka olosuhteisiin ja viihtyvyyteen oli satsattu. Moni oli myös ylpeä siitä, että kotikaupungissa tapahtuu jotain, jota voi kutsua festariksi.

Melusta syntyi porua, mikä on luonnollista. Se, että musiikki soi puoli kolmeen saakka yöllä, on varmasti turhaa. Jos ensimmäiset tähtöset hyppäävät lauteille iltapäivällä, eiköhän yhden maissa yöllä ole jokainen jo saanut riittävän määrän musiikkia korvillensa. Korona-aika on jo opettanut ihmisiä yhdessä asiassa: keikat voivat alkaa aikaisin ja loppua aikaisin. Se hyöty siitä viheliäisestä viruksesta on ollut.

Eiköhän toivoteta uusi tapahtuma tervetulleeksi ja asennoiduta niin, että tapahtumat kuuluvat kaupunkiin. Kaupunki ilman tapahtumia on kuollut kaupunki. Joka tapauksessa yleisö päättää sen, mikä tapahtuma jää henkiin. Ensimmäisen kesän perusteella Viinijuhlille voi ennustaa loistavaa tulevaisuutta.

outi.airola@kokkolalehti.fi

”Sitä paitsi yli 10 000 ihmistä ei voi olla väärässä. He nauttivat täysin rinnoin tapahtumasta, jonka olosuhteisiin ja viihtyvyyteen oli satsattu.

#