sunnuntai 29.5.2022 | 08:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Johanna Juntusen kolumni: Maailmanlopun tunnelmia ”Katastrofiasta”

Ke 11.8.2021 klo 12:45

Kaliforniassa valtoimenaan liekehtivä Dixie-maastopalo on ottanut kyseenalaisen johtopaikan katastrofien olympialaisissa, kun siitä tuli osavaltion historian suurin yksittäinen metsäpalo. Tämä on erityisen huolestuttavaa, sillä perinteinen elo-lokakuuhun ajoittuva palokausi ei ole vielä edes alkanut.

Dixie on tuhonnut satoja rakennuksia, Greenvillen kylän keskustan ja pakottanut tuhansien evakuoinnin. Jo yli 1 800 neliökilometriä on palanut Sacramenton pohjoispuolella, kun Kalajoen palo kärvensi kolmen neliökilometrin kokoisen alueen. Onneksi edes se saatiin sammutettua.

Ilmastonmuutokseen liittyvät helleaallot ja historiallinen kuivuus maan länsiosissa ovat tehneet maastopaloista helpommin syttyviä, nopeammin leviäviä ja vaikeammin sammutettavia. Vesiesteitä ei juurikaan ole tai ne ovat kuivuneet. Vesipula on myös pakottanut Kalifornian neljänneksi suurimman vesivoimalan sulkemisen ensimmäistä kertaa sen 54 vuotta kestäneen toiminnan aikana.

Viljelijät ovat hätää kärsimässä, sillä kasteluveden jakelua on rajoitettu tai lopetettu. Sadot kuolevat tai kutistuvat ja saataville tulevista tuotteista joutuu pulittamaan enemmän. Vaikutus on laaja, sillä Kalifornia tuottaa 2/3 koko maassa myytävistä hedelmistä ja pähkinöistä sekä kolmanneksen vihanneksista. Vettä tarvittaisiin enemmän kuin koskaan, sillä lämpötila on ollut koko kesän lähes kuusi astetta normaalia korkeampi viljelyalueilla.

Urbaanina farmarina olen itsekin joutunut kastelemaan enemmän kuin aiempina kesinä. Vaikka lämpötila on rannan tuntumassa pysytellyt vielä inhimillisissä lukemissa, jatkuvasti voimistuneet tuulet kuivattavat mullan nopeasti.

Ilmastonmuutoksen dominoefekti siis jyllää. Epätasapaino on eduksi taudeille ja niitä levittäville tuholaisille. Hyttyset juhlivat, kun vesi ei liiku ja kuivuu pieniksi lätäköiksi. Ne riittävät uusien Länsi-Niilin virusta levittävien sukupolvien ja verenhimoisten ”nilkanpurija”-inisijöiden kasvattamiseen.

Ruttoa levittävillä kirpuillakin on kekkerit, joiden maksumiehiksi ovat joutuneet maaoravat. Tikun ja Takun sukulaisissa on tavattu niin paljon ruttoa Tahoe-järven suositulla patikointialueella, että se jouduttiin sulkemaan taudin leviämisen estämiseksi.

Maanjäristyksiä ja tulvia odotellessa on tuskin liioiteltua kutsua väkiluvultaan maan suurinta osavaltiota tästä lähtien Katastrofiaksi.

Kokkolasta lähtöisin oleva kirjoittaja on Ylen Kalifornian-toimittaja.

”Ruttoa levittävillä kirpuillakin on kekkerit, joiden maksumiehiksi ovat joutuneet maaoravat.

#