sunnuntai 29.5.2022 | 07:27
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Laila Lampinen-Hietikon kolumni: Kruunusta kirosanaksi

Ke 18.8.2021 klo 13:00

Ennen Covid -19 viruksen ilmaantumista sana korona tarkoitti minulle kahta mukavaa asiaa. Ensimmäinen on lapsena pelattu biljardin kaltainen peli, jossa kepeillä läiskittiin pieniä värikkäitä muoviläpysköitä pelipöydän nurkkapusseihin.

Toinen mukava asia - tai runoilijasieluni kiehtovaksi mieltämä - on auringon korona. Tieteellinen tutkimus tietää kertoa, että korona on aurinko tai tarkemmin sanottuna auringon pinnan kevyt kaasukerros.

Valveutuneet osaavat myös kuunpimennyksen sattuessa kytätä auringon koronaa, joka pimeän väistyessä välkähtää esiin häikäisevänä kuin parahin timantti kultaisen sormuksen kruununa.

Korona voi liittyä muuhunkin jännään, kuten suurjännitetekniikkaan tai hedelmöitymättömään munasoluun. Ja löytyypä korona-nimellä Helsingistä infokeskus, Pohjois-Savosta keittiökalustefirma ja Valko-Venäjältä peräti hypermarket-ketju.

Kun pehmentää sanan ceellä alkavaksi, päästään takaisin avaruuteen, josta löytyvät tähdistöt Corona Australis ja Corona Borealis, sekä maapalloa tiiraavat USA:n Corona-vakoilusatelliitit.

Ajanlaskun alkuhämärissä on elänyt marttyyri, pyhä Corona, Antiikin aikoihin kötystettiin corona-seppeleitä ja Coronaksi nimettyjä naisihmisiä löytyy vielä nykypäivänäkin.

Corona on yleismaailmallinen nimi. Sen todistaa vaikkapa japanilainen automerkki, suomalainen biljardibaari, meksikolainen olut, italialainen eurodance-yhtye, ranskalainen brandy tai yhdysvaltalainen, jo edesmennyt, sarjamurhaaja.

Korona, siis yleisesti ajatellen, kruunaa myönteisiä asioita, vakoilua ja sarjamurhailua lukuun ottamatta.

Päätyessään pöpön nimeksi korona-sana on saanut lähtemättömän varjon ylleen. Pitkän, kuuman kesän olemme saaneet palvoa auringonkruunua ja hellyimme antamaan mielillemme taukoa pelosta. Kömmimme koloistamme kohti muita eristäytymisen uuvuttamia ja unohdimme hetkeksi kruunusta kirosanaksi muuttuneen koronan.

Se pirulainen valitettavasti vain ei unohda meitä, vaan on tullut jäädäkseen.

Kirjoittaja on kokkolalainen sanataiteilija.

”Päätyessään pöpön nimeksi korona-sana on saanut lähtemättömän varjon ylleen.

#