keskiviikko 8.12.2021 | 17:37
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokkolan Lausujien kuunnelmalevyllä tehdään äänimatka vanhaan Kokkolaan – Levyllä kerrotaan tarinoita kokkolalaisten elämästä aina 1600-luvulta 1900-luvulle asti

Maria Store
Ke 25.8.2021 klo 12:00 | päivitetty ke 12:51

Julistus Kokkolan kaupungin perustamisesta kuullaan aplodien kera. Haikea laulu säestää kokkolalaisten merimiesten traagisia kohtaloita. Porvarisnaisen ajatuksiin epätasa-arvosta voi varmaan moni nykyaikanakin samaistua.

Kokkolan seudun lausujat ovat julkaisseet kuunnelmalevyn Ajoilta eilisen - Äänimatka vanhaan Kokkolaan. Tarinoita oli alunperin tarkoitus kuulla Kokkolan 400-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Teatteri Iltatähdessä. Koronan vuoksi esitys siirtyi ja lopulta esitys peruttiin.

Onni onnettomuudessa ehkä, sillä käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastannut taiteellinen johtaja Helena Djupsjöbacka toteaa, että esityksestä tuli levyllä monin tavoin parempi.

– Kuulija pystyy paljon aidommin kokemaan joskus kauan sitten tapahtuneet asiat, kun hänellä on vain ääni ja äänimaailma kuunneltavana. Se antaa tilaa mielikuvitukselle.

Levyllä kerrotaan tarinoita kokkolalaisten elämästä aina 1600-luvulta 1900-luvulle asti.

– Iltatähdessä olisimme voineet esittää yli tunnin ohjelman, mutta karsintaa piti tehdä, että saimme ohjelman mahtumaan yhdelle levylle, kertoo Lausujien puheenjohtaja Leena Moilanen.

Äänityksestä on vastannut media-alaa Keski-Pohjanmaan ammattiopistossa opiskeleva Veeti Orava.

– Äänitystyö vaati paljon aikaa. Vaikka osasimme tekstit, on ihan eri asia lukea ne äänitteelle, kun esittää yleisölle lavalta. Veeti ja Helena olivat tarkkana ja tiesivät mikä kuulostaa hyvältä.

– Kun esiinnytään lavalla, on käytettävissä ilmeet ja eleet. Kun tarinaa kerrotaan levyllä, voi ääni jäädä hyvin paljaaksi, selvittää Djupsjöbacka.

Studiossa tekstit luettiin paperilta, ei ulkoa, ajan säästämiseksi.

– Piti opetella uskottava kerrontatapa, ettei tarinat kuulosta paperista luetulta. Käytännössä se on ääninäyttelemistä.

Djupsjöbacka sanoo projektin olleen "herkullinen".

– Nautin tämän tekemisestä ja olen tosi ylpeä, että saimme näin hienon lopputuloksen aikaiseksi.

Otteita levyltä esitetään tänään 25.8. iltatorilla, lauantain venetsialaistorilla, Hongell-salissa 4.9., 6.9. Laivurintalolla ja 7.9. Roosin talolla.

"Nautin tämän tekemisestä ja olen tosi ylpeä, että saimme näin hienon lopputuloksen aikaiseksi.

#