keskiviikko 8.12.2021 | 18:06
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Kokkola-lehden pääkirjoitus: Ei mahdu oikeustajuun

Outi Airola
Ke 25.8.2021 klo 11:00

Suomalaiset ovat nöyrää ja rauhallista kansaa, jolta ei pinna pala kovin herkästi. Nyt se on palanut, eikä ihme. Koronarajoitukset ovat sellainen sekametelisoppa, ettei vanha erkkikään enää pysy kärryillä. Sanotaanpa näin: ihmiset ymmärtäisivät, jos kaikkialla olisi 50 hengen rajoitus. Mutta kun näin ei ole. Valtion virallisen linjauksen mukaan virus ei tartu kaupassa, ravintolassa, sairaalassa, uimahallissa eikä esimerkiksi yksityisillä kuntosaleilla. Se tarttuu vain elokuvissa, teatterissa, ristiäisissä, kirkossa, häissä ja hautajaisissa. Virus karttaa meluisia pubeja ja täyteen ahdettuja terasseja, mutta puraisee välittömästi klassisen musiikin konsertissa. Eihän tässä ole mitään järkeä. Kun katsoo todellisia tartuntapaikkoja, ei meitä suomalaisia voi näin jymäyttää.

Meillä on tämä vapaus valita. Sen perusteella rokotusta ei tarvitse ottaa, vaikka tiedossa on, että sairastuneet ovat enimmäkseen rokottamattomia. He ovat niitä, jotka tarvitsevat tehohoitoa tai sairaalahoitoa – pääsääntöisesti. Heidän ei tarvitse ottaa rokotusta, mutta he saavat liikkua vapaasti missä haluavat. Heillä on oikeus. Semmoinen maa meillä on. Käykö niin, että pieni osa kansasta määrää tahdin, jolla täällä eletään? Eihän se ole demokratiaa.

En tiedä mitä tästä kaikesta pitäisi ajatella. Selvää on, että paljon vahinkoa syntyy. Koronarajoitusten henkiset vammat alkavat näkyä jo sairastumisina ja itsemurhinakin. Ihminen on laumaeläin, eikä lajia ole luotu häkissä olemaan. Tulee masennus, synkkyys, tylsyys ja kuolema. Yhteiskuntakaan ei kestä, kun laskua pukkaa sieltä ja täältä. Väki pakenee terveydenhuollosta ja palvelualoilta – liian raskaaksi käy.

Mikähän kumma siinä on, että koronapassi toimii monessa maassa, mutta meillä se ei onnistu? Perustuslaki on arvokas asia, mutta onko sen perustehtävä estää yhteiskunnan toiminta? Paljon kysymyksiä, vähän vastauksia.

Kuuntelin autoradiosta korkean virkamiehen haastattelua, Hän ihmetteli, miksi ihmiset ovat vihaisia, kun pandemian pitäisi yhdistää kansakuntaa. Eihän se voi yhdistää, jos säännöt ovat yhdet sulle ja toiset mulle. Ihmisen oikeudentunto on saanut kolauksen, eikä se asetu ennen kuin säännöt ovat samat kaikille. Tätä meillä on oikeus vaatia.

outi.airola@kokkolalehti.fi

”Virus karttaa meluisia pubeja ja täyteen ahdettuja terasseja, mutta puraisee välittömästi klassisen musiikin konsertissa. Eihän tässä ole mitään järkeä.

#