sunnuntai 29.5.2022 | 08:06
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Annika Mäkelän kolumni: Oikeus olla tietämättä?

Ke 25.8.2021 klo 13:05

On tietysti etuoikeus pystyä seuraamaan maailman tapahtumia ja saamaan käytännössä reaaliaikaista ja luotettavaa tietoa kellon ympäri. Tieto on valtaa, sanotaan. Mutta myös toinen sanonta on hyvin totta: tieto lisää tuskaa. Tapaankin ajatella, että uutisten seuraaminen on näistä eräänlainen yhdistelmä: tieto on vastuuta. Minulla on vastuu tietää, mitä maailmassa tapahtuu ja vastuu toimia, siltä osin kuin pystyn, saatavilla olevan tiedon pohjalta.

Minulla on menossa melko kuormittava elämänvaihe. Meillä on neljä pientä lasta, talonlaajennusprojekti ja pientä remppaa muutenkin. Läheiselläni on ollut terveyshuolia enkä minä nuku tarpeeksi. Ja kun minulla on tapana reagoida hyvin voimakkaasti myös maailman tapahtumiin, olen pohtinut erästä asiaa.

Hyvinvointini kannalta olisi parasta, että asettaisin itseni uutispimentoon. Se kuitenkin tuntuu niin elitistiseltä, että en ole voinut sallia sitä itselleni. Afganistanissa eletään valtavassa pelossa ja kaaoksessa ja äidit nostavat vauvojaan vieraisiin syleihin, jotta lapset pääsisivät turvaan, vaikka se tarkoittaisi, että he eivät välttämättä näe lapsiaan enää ikinä. Onko minulla silloin täällä turvallisessa Suomessa oikeutta sanoa, että ”Ei, tämä on minulle liikaa. Menee uniin. Aiheuttaa ahdistusta. En tahdo tietää.”

Some-lomaa otan aina silloin kun tuntuu, että sosiaalinen media ottaa enemmän kuin se antaa. Mutta se onkin pääosin viihdekanava, eikä sen skippaamisessa piile mitään moraalista dilemmaa. Kun stressi joskus oirehtii hyvin vahvasti jopa fyysisesti, mietin, että saisinpa murehtia vain omista ongelmistani. Olla täysin pimennossa.

Mökillämme Tankarilla ei ole sähköä ja osa minun totaalista rentoutumistani mökillä onkin se, että en pysty seuraamaan siellä maailman menoa. Televisiota ei ole ja puhelimen akkua on säästettävä, joten sitä käytetään vain pakolliseen kommunikointiin. Sanomalehtiä meille ei saareen jaeta. En ole kuitenkaan useaan vuoteen päässyt viettämään siellä pidempiä aikoja. Toisinaan kaipaan sitä, että tiedän tänään vain sen miltä sää näyttää.

Kirjoittaja on neljän lapsen äiti, joka potee toisinaan voimakasta ilmastoahdistusta ja maailmantuskaa.

”Hyvinvointini kannalta olisi parasta, että asettaisin itseni uutispimentoon.

#